Вкаменелости на най-ранни предци в люлката на човечеството са с

...
Вкаменелости на най-ранни предци в люлката на човечеството са с
Коментари Харесай

Учени: Най-ранните предци на съвременните хора може да са с един милион години по-стари

Вкаменелости на най-ранни предшественици в " люлката на човечеството " са с един милион години по-стари, в сравнение с се смяташе до момента, демонстрират нови проучвания, представени от електронното издание Юрикалърт.

Фосили, открити в южноафриканската пещера Стеркфонтейн , разкриват близо четири милиона години еволюция на хоминините и на околната среда. Изследванията стартират там през 1936 година с откриването от Робърт Брум на първия възрастен хоминин от типа австралопитек. Последващи изследвания демонстрират, че това е най-богатото находище на вкаменелости от този тип в света, откривано до момента. Оценките за възрастта им обаче варират, като се счита, че датират  отпреди към 2 милиона години до към 3 милиона години.

Новите данни демонстрират, че вкаменелостите " варират от 3,4 милиона - 3,6 милиона години... Това значи, че хоминините от пещерата Стеркфонтейн са били съвременници на други ранни типове австралопитеци като Australopithecus afarensis в Източна Африка “, споделя професор Доминик Стратфорд от университета в Уитуотърсранд, РЮА, и началник на изследването.

Той и сътрудниците му откриват, че предходните оценки за възрастта на вкаменелости от пещерата Стеркфонтейн са били неправилни. Учените стигнат до това умозаключение посредством повторното им датиране, както и на обвързваните седиментни пластове с нова радиоизотопна технология за пресмятане на възрастта.
Данни демонстрират, че австралопитекът е съществувал в Стеркфонтейн съвсем милион години преди появяването на типовете Парантропус и Хомо , осигурявайки им повече време да еволюират в " люлката на човечеството ".

Резултатите от проучването са оповестени в сп. " Протоколи на Американската академия на науките ".

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР