ВизиткаКрасен Матеев е изпълнителен директор на Соларпро Холдинг. Притежава повече

...
ВизиткаКрасен Матеев е изпълнителен директор на Соларпро Холдинг. Притежава повече
Коментари Харесай

Посоката е: зелена енергия, енергийна ефективност, управление на енергийните потоци

ВизиткаКрасен Матеев е изпълнителен шеф на " Соларпро Холдинг ". Притежава повече от 11 години опит в областта на фотоволтаичната енергетика и възобновимите енергийни източници, има необятна експертиза в ръководството на процесите, свързани с проектирането и инженеринга, строителството, въвеждането в употреба и ръководството на фотоволтаични централи. Ръководил е осъществяването на повече от 250 плана - от огромни индустриални планове, през хибридни системи, системи за лична консумация, както и R&D планове в близо 20 страни. Красен Матеев има опит и в имплементирането на новаторски тактики и оптимизационни модели при реализацията на планове от ВЕИ, като е взимал присъединяване и при структурирането на сложни финансови модели за фотоволтаични системи. Притежава бакалавърска степен " Инженер по електроенергетика " и магистърска по " Електрическа сила от ВЕИ ". Има и втора магистърска степен по " Предприемачество, нововъведения и финанси ". Ще форсира ли войната в Украйна енергийната промяна в Европа и в каква посока?
Неминуемо темпът на смяната ще бъде още по-ускорен. Европа имаше упоритости да напредне доста до 2030 година както с " озеленяването " на енергетиката, по този начин и последователно към една по-интелигентна енергийна система, което умерено можем да назовем " енергийна промяна ". Сега обстановката в Украйна ще форсира доста този развой, като аргументите за това са няколко, видни през цялото време както на пандемията, по този начин и внезапно след старта на военните дейности в Украйна. Посоката, мисля, е повече от ясна - зелена сила, енергийна успеваемост и по-добро ръководство на енергийните потоци. Или другояче казано - Европа ще желае да бъде все по-независима от Русия и ще заложи най-вече на по-засилена интеграция на възобновими енергийни източници (ВЕИ) на всички равнища - семейства, търговски и индустриални ползватели, както и огромни енергийни планове. Основно създаване на слънчеви (фотоволтаични) и вятърни електроцентрали като източници с най-хубаво софтуерно равнище и в същото време релативно бързи откъм създаване и осъществяване на планове по отношение на други генериращи мощности.
Какви нови ВЕИ технологии могат да доведат до бързо понижаване на енергийната взаимозависимост на Европейски Съюз от Русия?
- Технологиите в региона на ВЕИ са в непрекъсната динамичност, подобрявайки доста успеваемостта през последните години, както и тяхната себестойност. Не е инцидентно, че към днешна дата към този момент изцяло потвърдено слънчевата (фотоволтаичната) сила е с най-ниска себестойност. Очаквано, несъмнено, с все по-голямата интеграция в процентно отношение на ВЕИ технологии в електроенергийните мрежи на страните в Европа и България в частност, заради самия темперамент на работа, а точно - мощно динамичен, подвластен от метеорологичните условия, предизвикващ очевидна нужда от системи, които да компенсират и балансират тези променливи енергийни потоци, с цел да поддържат устойчива електроенергийната система. Така главно направление, което се чака да се развива интензивно, са системите за предпазване на сила. Едното главно перо са батериите, основани на литий като химичен детайл, които около електромобилния бранш много доста претърпяха развиване както в цените, по този начин и на софтуерно равнище. Батериите биват най-вече употребявани за краткосрочно предпазване (управление на енергийните потоци) в границите на дни до седмица-две. Второ значимо перо, което ще изиграе основна роля за понижаване на енергийната взаимозависимост, е водородът, създаван от ВЕИ, където към този момент приказваме за непосредствено необятно потребление както в промишлеността, по този начин и в превоза, до момента в който при приложения за предпазване на електрическа енергия бива употребен за сезонно предпазване на сила - повече от няколко месеца.
Как утвърденият от Европейската комисия План за възобновяване и резистентност може да ускори енергийния преход в България? Каква може да е поддръжката на компаниите от бранша това да се случи по-бързо?
- Краткият отговор е: доста, имайки поради, че съвсем 60% от общия обособен бюджет за България, равняващ се на 6.3 милиарда евро, ще подкрепи декарбонизацията и " озеленяването " като цяло на цялата стопанска система. Това е огромен размер от средства, които, уповавам се, рационално ще бъдат употребявани за подкрепяне на прехода към една по-интелигентна енергийна система, по-малко подвластна от външни запаси и в същото време добре и дейно работеща. Енергийният преход се базира на добре развита цифрова среда, което е и значим детайл, заложен в Плана за възобновяване и резистентност. Предвиденото утрояване на производството на сила от ВЕИ е амбициозна цел, с която, в случай че се следват ясни правила и процеси, ще бъде реализирана огромна крачка при реализацията на енергийния преход. Именно по тази причина поддръжката, която фирмите от бранша могат да окажат, е интензивно да вземат участие при дефинирането и структурирането на работните групи за целия витален цикъл на един план, който следва да бъде подкрепят по проекта. Силно изменящата се среда при реализацията на планове от ВЕИ постанова непрестанно изменение на технологии, концепции, потенциали на съоръжение и други, с които най-вече компаниите от бранша са добре осведомени и по този метод могат да прибавят стойност в осъществяването на проекта.
Реклама Кои ВЕИ технологии биха били най-подходящи за страната в дълготраен проект и за какво?
- Енергията от слънчевите централи е с най-ниска себестойност и би следвало да докара до най-бурно развиване откъм конфигурирани мощности. България е слънчева по принцип страна и от тази позиция считам, че можем да кажем, че сме облагодетелствани. Интеграцията на енергийните тържища в Европа, в това число и българската, и пътят, който към този момент е стартират, ще подсигуряват една добра реализация в случаи на нужда и интервали на остатък на електрическа енергия. Все още има капацитет за апаратура на вятърните генератори, който не е употребен изцяло. Все по-голям проблем се явява опцията за разполагаем потенциал към разпределителните и преносните мрежи и действително там, където към този момент има съществуващи планове или са в напреднала фаза, ще се развиват по този начин наречените хибридни планове. Вярвам, че това ще бъде нов тренд, който към този момент се вижда като пилотни разработки в някои европейски планове. И, несъмнено, главните две технологии са за предпазване на сила, основният миг към прекосяване към по-голям % възобновима сила в електроенергийните мрежи - акумулатори и произвеждане на зелен водород. Към момента съществуват повече от 220 демонстрационни/пилотни плана в Европа, което е явен знак за бързо развиване и верификация на модела, успеваемостта и потенциалите на този вид системи.
Каква е дълготрайната визия за развиване на компанията на фона на международните трендове във ВЕИ бранша?
- " Соларпро Холдинг " постоянно се е стремял да бъде софтуерен водач. Мениджмънтът, акционерите са със дълготрайна и ясна визия за развиване, както е било и досега, което е направило компанията сполучлива и устойчива във времето, оперирайки към този момент повече от 13 години, справяйки се с не дребните турбуленции и промени в пазарната обстановка. Дългосрочната визия е ориентирана към няколко области главно. Цифровизацията е на едно от челните позиции - имаме за цел до 2 години да интегрираме изцяло на всички равнища софтуерни решения, които да усъвършенстват още повече процесите, времето за осъществяване, както и качеството при ежедневната работа на всеки един чиновник. На второ място, само че никога и по значимост, бих споделил " Инженеринг " - инженерният потенциал в допълнение с всички механически усъвършенствания и познания е на фундамент и следва все по-бурно развиване. Пример е отварянето на инженерингов център в Индия, което спомага за шерването на опит и познания от дестинация с обичайно мощно конкурентна среда. Частично ще отворя завесата като подскажа за основаването на " Соларпро Академи ", целяща доста да усъвършенства и прибавя нови познания и умения за инженерното, техническото и софтуерното направление в компанията. Третата линия като визия е софтуерни нововъведения и развиване. Паралелно с инсталацията на фотоволтаични централи, включвайки всичките разновидности като вид система - следящи слънцето системи, покривни, наземни, агросистеми, водни планктони (floating system), решения за паркинги (car ports), " Соларпро " е с повече от 6 години опит и в проектирането, доставката, построяването и поддръжката на зарядни станции за електрически автомобили. Вече интензивно работим над планове, които са хибридни с включени вятърни турбини, както и над реализацията на системи за предпазване на сила, основани на акумулатори. Очаква се още края на тази година - началото на 2023 да пуснем в употреба и първите планове със системи за предпазване на сила. От друга страна интензивно имаме вяра в комбинираните системи от по-голям мащаб за произвеждане на водород. Имаме съответни планове, които създаваме, и имам вяра, че 2023-2024 година ще бъдем очевидци на първите планове, включени в употреба за произвеждане на зелен водород.
Какви са проектите на компанията за агресия и географско състояние?
- Към момента компанията работи в близо 18 страни в Европа, като общия брой на чиновниците дружно с дъщерните компании наброява 1000 индивида. Покриваме друг набор от услуги и действия в обособените страни. С по-голям интензитет на развиване са страните от Източна Европа - Северна Македония, Румъния, Унгария и Полша, където имаме локални екипи и компании, покриващи всички действия. Планираме разширение на потенциала в страни като Англия, Франция, Нидерландия и Италия до края на 2022 и началото на 2023 г,. Дългосрочната ни тактика включва автоматизация и възстановяване на продуктивността при реализация на един план, интегрирайки софтуерни решения за целия развой, и потребление на повече софтуерни нововъведения и решения при построяването на един план.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Енергетика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР