ВизиткаКалин Христов е подуправител на БНБ. От 2009 г. два

...
ВизиткаКалин Христов е подуправител на БНБ. От 2009 г. два
Коментари Харесай

Калин Христов: В следващите 3 години е все по-вероятно инфлацията да остане висока

ВизиткаКалин Христов е подуправител на Българска народна банка. От 2009 година два следващи мандата той управлява ръководство " Емисионно ", като вторият изтече през октомври 2021 година и той продължава да извършва длъжността, до момента в който Народното събрание избере нов. Цялата му кариера минава в Българска народна банка, като преди този момент до 2009 година е консултант на шефа на централната банка. През 2013 година е финансов министър в служебния кабинет на Марин Райков. Той ще бъде преподавател на проведената от " Капитал " на 2 декември.
Големият въпрос, който вълнува всички в този момент, е актуалните високи равнища на инфлация краткотрайни ли са, или ще останат задълго. Прогнозата на Българска народна банка е, че тя ще спадне следващата година, само че на какво са основани тези упования и виждате ли опасности тя да се окаже над тях?

В дълготраен небосвод високата инфлация постоянно е краткотрайна. В хоризонта на идващите 3 години е все по-вероятно инфлацията да се резервира на актуалните високи равнища.

По оценка на Българска народна банка към 42% от потреблението в България се дължи на импортирани артикули и услуги, което значи, че инфлацията в страната се въздейства в забележителна степен от това, което се случва на интернационалните пазари. Поради тази причина и профилът на инфлацията в прогнозата на Българска народна банка се дефинира значително от пазарните упования за динамичността на цените на съществени първични материали като нефт, храни и метали. На техническо равнище в прогнозата на Българска народна банка упованията за развитията на цените на съществени първични материали се базират на дефинирани от Европейската централна банка (ЕЦБ) допускания. В последната година допусканията, които получаваме от ЕЦБ, подценяват световните инфлационни развития в кратковременен небосвод и насочват към стабилизиране или даже намаление на интернационалните цени в средносрочен небосвод. Подобна динамичност на цените на суровините способства за идеологическата позиция на ЕЦБ, че ускоряването на инфлацията е краткотрайно събитие и не е нужно евакуиране на тласъците на паричната политика.
Реклама
Според нас обаче допусканията не отразяват в задоволителна степен ценовите резултати от структурните разтърсвания, породени от пандемията, в композиция с продължаващата мощно стимулираща парична и фискална политика макар по-бързо от предстоящото възобновяване на световната икономическа интензивност, дефицита на работна мощ, преструктурирането на световните вериги за доставки, както и индиректните резултати върху инфлацията от покачването на цените на енергоизточниците. Поради тази причина в макроикономическата прогноза на Българска народна банка от септември 2021 година беше обърнато по-сериозно внимание на възходящите опасности при инфлацията по отношение на базисния сюжет, илюстрирани със мощната асиметричност на ветрилообразната графика за инфлацията.

Различията сред нашите възгледи и допусканията на ЕЦБ за траекторията на цените на главните първични материали в средносрочен проект са обект на вътрешни за банката полемики по отношение на потребления метод за правенето на прогнозата за инфлацията в България, като още по време на декемврийската ни прогноза той ще бъде модифициран.

В допълнение към външните фактори чакаме вътрешните фактори, свързани със мощното ползване, растежа на разноските за труд и на други разноски за произвеждане, изключително по линия на покачването на цената на електрическата сила, да продължат да имат проинфлационно въздействие в средносрочен проект. Как очаквате инфлацията и инфлационните упования да се отразят на държанието на бизнесите и хората и на тяхната податливост да влагат, надлежно използват, или икономисват? Очаквате ли основни промени в лихвите и размерите по депозити и заеми?

По-високата инфлация лимитира опциите за ползване на семействата. Текущото покачване на цените отразява в забележителна степен повишаването на артикули и услуги, които се характеризират с ниска ценова разтегливост и неспособност за заменяне в кратковременен небосвод (например транспортни горива, електрическа енергия, топлоенергия, хранителни артикули от първа необходимост). Поради това чакаме по-високата инфлация да ограничи действителния наличен приход на семействата, което е причина за по-слаб напредък на действителното частно ползване в страната. Този резултат ще бъде отчасти обезщетен от съществуването на механизми за индексиране на размера на някои обществени заплащания (като пенсиите), а също и от образуване на претенции от страна на наетите за индексиране на заплатите. В изискванията на все по-ограничено предложение на работна ръка и отрицателни демографски трендове силата на договаряне на наетите евентуално ще се усилва, което ще ускорява връзката сред инфлацията и растежа на заплатите. Възможностите за индексация на заплатите от страна на компаниите по обособените браншове варират по отношение на степента на възобновяване на крайното търсене след отрицателния потрес от първичното разпространяване на пандемията през 2020 година и по отношение на опциите за усъвършенстване на разноските за произвеждане поради значителното повишаване на интернационалните цени на съществени първични материали. Покачването на индустриалните разноски на компаниите (по линия на разноските за работна ръка и за суровини) може да ограничи опциите им за вложения.
Може да се чака лихвените проценти по депозитите да се запазят близки до 0% и през идната година. Реклама
В изискванията на повишаваща се инфлация действителните лихвени проценти по депозитите стават все по-силно негативни, което предизвиква икономическите сътрудници да търсят различни форми на икономисване. Лихвените проценти по новите срочни депозити следват трайна наклонност на намаляване, като през последната една година и половина към този момент се следят негативни лихвени проценти при компаниите, а при семействата те са близки до 0%. Тези трендове отразяват поддържането за нескончаем интервал от време на негативни лихвени проценти от страна на ЕЦБ и мощно стимулиращата ѝ парична политика, която заради режима на паричния съвет оказва въздействие върху лихвените проценти в България. Друг значим фактор е високата ликвидност в банковата система и възходящият приток на привлечени средства. Може да се чака лихвените проценти по депозитите да се запазят близки до 0% и през идната година. Същевременно от 2021 година банките започнаха да вкарват такса " предпазване " за парични средства над избран размер, като някои от тях понижават прага, за който се ползва таксата.

Алтернативите за вложение на свободните средства, изключително от страна на семействата, обаче са относително лимитирани, заради което депозитите не престават да нарастват с високи темпове и не чакаме тези темпове да се забавят доста. Потенциален фактор с ограничителен резултат върху повишаването на депозитите е точно въведената през тази година такса " предпазване " за парични средства над избран размер и евентуалното увеличение на броя на банките, които начисляват такава такса, както и понижението на прага, за който се ползва таксата.

Сред дребното вероятни други възможности е вложението в жилищни парцели, като през последната година се следи увеличение на търсенето на имотния пазар и повишаване на размера на подписаните покупко-продажби, което докара и до повишение на темповете на повишаване на цените на жилищата при изоставащо предложение. Фактори, които в допълнение поддържат търсенето на жилища, са покачването на приходите от труд, подобрението на настройките на семействата, както и исторически ниските лихвени проценти по жилищните заеми, които настоящо също са негативни в действително изражение. От страна на предлагането банките разполагат със забележителен ликвиден запас, а през последните две тримесечия те регистрират и разхлабване на стандартите за разпределяне на жилищни заеми след забележителното им стягане през 2020 година Тенденциите при кредитирането са възходящи, като по-силен напредък се следи при заема за семействата и изключително при заемите за покупка на жилище. При фирмените заеми растежът е доста по-нисък, като това се дължи на по-ограничено търсене и на по-консервативна политика от страна на банките, както и на предприеманите от тях отписвания и продажби на заеми. Национален статистически институт регистрира по-слаб растеж на Брутният вътрешен продукт за трето тримесечие на 2021 година от упованието, а също и спрямо другите страни в Европейски Съюз. Какви са аргументите за това закъснение на възобновяване, което като че ли не кореспондира с другите стопански индикатори?

Според настоящите сезонно изгладени данни възобновяване на икономическата интензивност към равнищата отпреди пандемията от COVID-19 се случва по-бавно в България по отношение на междинното равнище при останалите страни - членки на Европейски Съюз. През третото тримесечие на 2021 година възобновяване на икономическата интензивност в България доближава до 96.7% от равнището през четвъртото тримесечие на 2019 година по отношение на възобновяване от приблизително 99.8% за страните - членки на Европейски Съюз, и 99.5% за страните от еврозоната. Въпросът за какво следеното в България възобновяване е по-слабо има две измерения.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Политика 3 Компании 1 Транспорт 2 Енергетика 3 Политика 1 Транспорт 2 Компании 3 Свят Реклама
Първото измерение е чисто техническо и е обвързвано с точността на статистическите данни все още. Текущите данните на Национален статистически институт за третото тримесечие на 2021 година са към момента доста предварителни, като не е изключено с публикуването в бъдеще на окончателните данни картината да се промени. Национален статистически институт разгласява експресните оценки само на база сезонно изгладени данни, чиято историческа серия обратно до 2000 година беше значително ревизирана на 18 октомври тази година. С новите данни от началото на годината се следи основна разлика сред годишните растежи съгласно сезонно изгладените и неизгладените данни за Брутният вътрешен продукт, като неизгладените данни, които са първичният източник на информация, алармират за по-бързо възобновяване на Брутният вътрешен продукт и кореспондират по-тясно с по-високочестотните конюнктурни знаци. Това в огромна степен изяснява за какво настоящите данни за сезонно изгладения Брутният вътрешен продукт не кореспондират добре на други стопански и конюнктурни знаци, които са налични за България. Този въпрос е детайлно прегледан в идния брой на Икономическия обзор на Българска народна банка.

Второто измерение е обвързвано със характерните за България фактори, които лимитират икономическото възобновяване. Тук можем да разпознаваем фактори като политическия цикъл в страната, който лимитира размера на обществените и частните вложения, както и по-високия дял в стопанската система на туристическия бранш по отношение на междинния за страните - членки на Европейски Съюз. Възстановяването на интензивността в туристическия бранш изостава по отношение на другите браншове, като това беше в допълнение повлияно и от утежняването на епидемиологичната конюнктура в страната през третото тримесечие на 2021 година

Интервюто взе Николай Стоянов
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР