Визитка Сандра Сантуш е главен изпълнителен директор на португалската BA

...
Коментари Харесай

Сандра Сантуш: Инвестициите ни в България ще достигнат 600 млн. лв.

Визитка Сандра Сантуш е основен изпълнителен шеф на португалската BA Glass Group от 2014 година и един от изпълнителните шефове на " Би Ей глас България ". Започва кариерата си в португалска банка като стажант и скоро по-късно е поканена да стане шеф " Ключови клиенти " в един от бизнес центровете, основан да обслужва междинни компании. Преди да бъде назначена за основен изпълнителен шеф на групата, Сантуш е основен финансов шеф, като съвместява двете позиции до 2018 година Има магистърска степен по мениджмънт и MBA от Porto Business School. Компанията BA Glass Group е петият по величина производител на стъклен амбалаж в света. Групата има 12 завода в 7 страни и 3700 чиновници. Годишният й оборот е над 950 млн. евро, а продуктите се продават допълнително от 50 страни по света. В началото на 2017 година BA Glass закупи " Дружба стъкларски фабрики " от гръцката група Yioula ив следствие преименува сдружението на " Би Ей глас България ". Компанията има два завода - в Пловдив и София, и 630 чиновници към февруари 2021 година Поради смяна в счетоводната политика през 2019 година оборотът й набъбна повече от 4.5 пъти и доближи 1.2 милиарда лева На какъв стадий е капиталовата стратегия, която BA Glass разгласи за заводите си в Пловдив и София, откакто ги закупи?
- Целта на програмата е в края на капиталовия цикъл в България да имаме съвсем двойно по-голям потенциал. В момента приготвяме нова пещ в София, като планът би трябвало да завърши в края на първото тримесечие следващата година, и по този начин пещите в завода ще станат две. Това е огромен план, защото заводът постоянно е имал една пещ. Ще би трябвало да наемем към 110 души. Вече започнахме процеса по асортимент и наемане, защото някои от позициите изискват доста образование, тъй че би трябвало да инкорпорираме част от тези хора в този момент. Те ще минат през интензивно образование през идващите месеци, до момента в който пуснем пещта.
Заменяме цялата остаряла технология с нова, а това изисква нови умения и ще сътвори нова среда в заводите.
Успоредно с това построяваме и хранилища на площадката, доколкото е допустимо, защото площта е лимитирана.
Пещта в София ще бъде най-нова технология. Това изисква нови умения и ще сътвори нова среда в завода, в това число като личен състав. В момента наемаме хора със приблизително обучение, множеството от тях би трябвало да приказват британски, някои би трябвало да имат техническо обучение, да вземем за пример електромеханика. Така че този цех ще премине през огромна промяна, както стана и в Пловдив. Там към момента имаме да ремонтираме една пещ, което ще стане след 2-3 години. След това ще би трябвало да бъде ремонтирана и остарялата пещ в София по новите технологии. Като цяло за интервал от 6-7 години ние на процедура заменяме цялата остаряла технология с нова. Капитал - брой 18
В София се наложи малко да забавим построяването на новата пещ поради коронавирус - не поради самата зараза, а поради пазара, тъй като той беше доста неустойчив предходната година. Но в този момент започваме, тъй че отлагането беше въпрос на няколко месеца.
Колко ще бъде общата инвестиция в двата завода, откакто завърши програмата?
- Ще доближи към 600 млн. лева Досега дружно с новата пещ в София сме вложили над 300 млн. лева Но имаме да завършваме още планове. Тази пещ ще е подготвена през 2022 година, а по-късно ще ни трябват още 2 години, с цел да създадем другите модернизации. Ще изградим и нов доста огромен склад в България, тъй като нямаме подобен. Той би трябвало да е отвън площадките на заводите ни, към момента сме в договаряния за мястото, евентуално ще е по средата сред Пловдив и София.
Споменахте, че наемате хора в София. Може ли да се каже, че пандемията и съкращенията около нея ненапълно облекчиха дефицита на работна ръка?
- Мнозинството от съкратените бяха в областта на хорека, а множеството от тях нямат нужната подготовка за нас. Има и още нещо, което беше изключително очевидно предишното лято - множеството хора не желаеха да сменят работата си, защото се опасяваха да не създадат неточност. Така че тези, които имаха хубава работа, си останаха, където са. Като че ли пазарът на труда беше заледен, всеки изчакваше. Хорека бизнесът, несъмнено, освободи доста хора, само че множеството не са квалифицирани. Така че не мога да кажа, че пазарът е цялостен със свободна работна ръка. Може и да е цялостен, само че това не са хората, които търсим.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР