Вивиан УестуудВивиан Уестууд почина вчера на 81-годишна възраст. Имайки предвид,

...
Вивиан УестуудВивиан Уестууд почина вчера на 81-годишна възраст. Имайки предвид,
Коментари Харесай

Почина Вивиан Уестууд – синоним на пънка и бунтарството

Вивиан Уестууд
Вивиан Уестууд умря през вчерашния ден на 81-годишна възраст. Имайки поради, че тя е индивидът, обличал емблематичната пънк група Sex Pistols, Уестууд остава синоним на пънк рока от 70-те години на предишния век, на бунтарството, което остава отличителна линия на един дизайнер, заемел ясни позиции и трансформирал се в едно от най-големите имена на английската мода, написа „ Ройтерс “.

„ Вивиен Уестууд умря през днешния ден, спокойно и заобиколена от фамилията си, в Клафам, Южен Лондон. Светът се нуждае от хора като Вивиан, които да трансформират нещата към по-добро “, съобщи стилната ѝ къща в Twitter.

Изменението на климата, замърсяването на околната среда и поддръжката ѝ за създателя на WikiLeaks Джулиан Асандж бяха храна за протестни тениски или плакати, носени от моделите ѝ на подиума.

През 1989 година тя се преоблече като тогавашния министър-председател Маргарет Тачър за корица на списание и подкара бял танк покрай селския дом на по-късния английски водач Дейвид Камерън, с цел да стачкува против фракинга.

Бунтарката е въведена в английското съсловие през 1992 година от кралица Елизабет, която ѝ връчва орден „ Орден на Британската империя “. Уестууд, която постоянно е желала да шокира, се
появи в Бъкингамския замък без долни дрехи
– факт, който тя потвърди на фотографите, като разголи полата си.

„ Единствената причина, заради която се занимавам с мода, е да унищожа думата „ конформизъм “, “ споделя Уестууд в биографията си от 2014 година „ Нищо не е забавно за мен, в случай че не съдържа този детайл “.

Незабавно разпознаваема с оранжевата или бялата си коса, Уестууд за първи път се прочува в пънк модата през 70-те години на ХХ век в Лондон, обличайки пънк рок групата, която дефинира жанра.

Заедно с мениджъра на Sex Pistols, Малкълм Макларън, тя се опълчва на хипи трендовете от това време, с цел да продава облекла, въодушевени от рокендрола.

Преминават към раздрани костюми, украсени с вериги, както и латексови и фетишистки детайли, които продават в магазина си на лондонската улица Кингс Роуд, именуван по друг метод „ Let It Rock “, „ Sex “ и „ Seditionaries “, наред с други имена.

Използвали са щампи на свастики, голи гърди и, може би най-известното, изображение на кралицата с безвредна игла през устните. Сред обичаните продукти бяха черни тениски без ръкави, обшити с ципове, безвредни игли или пилешки кости.

„ Преди мен и Малкълм не е имало пънк “, споделя Уестууд в биографията си. „ И другото, което би трябвало да знаете за пънка: той беше цялостен гърмеж “.
„ Купувай по-малко “
Родена като Вивиан Изабел Суайър на 8 април 1941 година в британския град Глосъп в Мидландс, Уестууд израства във време на дажби по време и след Втората международна война.

В творчеството ѝ прозира нрав на преработване и тя неведнъж повтаря на стилните експерти да „ избират добре “ и „ купуват по-малко “. От края на 60-те години на предишния век тя живее в дребен апартамент в южен Лондон в продължение на към 30 години и върви на работа с велосипед.

Когато е тийнейджърка, родителите ѝ – търговец на зеленчуци и тъкачка на памук, реалокират фамилията в северен Лондон, където тя учи бижутерство и сребропластика, преди да се преквалифицира в учителка.

Докато преподава в начално учебно заведение, тя среща първия си брачен партньор Дерек Уестууд и се омъжва за него с домашно направена рокля. Синът им Бен се ражда през 1963 година, а двойката се развежда през 1966 година

Вече като самотна майка, Уестууд продава бижута на лондонската улица Портобело Роуд, когато среща студента по изкуства Макларън, който става неин сътрудник в сантиментален и професионален проект. Двамата имат наследник, Джо Коре, съосновател на марката за долни дрехи Agent Provocateur.

След разпадането на Sex Pistols двамата провеждат първото си ревю на стилния подиум през 1981 година, представяйки „ нова сантиментална “ визия с шарки в африкански жанр, панталони и колани.

Уестууд, която по това време е към този момент на 40 години, стартира постепенно да проправя собствен личен път в модата, като в последна сметка се разделя с Макларън при започване на 80-те години.

Често се обръща към историята, а измежду авторитетните ѝ дизайни са корсети, костюми от Харис Туид и бални рокли от тафта.

През 1985 година линията ѝ „ Мини-Крини “ вкарва късата ѝ надиплена пола и по-прилепнал контур. Нейните обувки с високи платформи привлякоха вниманието на целия свят през 1993 година, когато моделът Наоми Кембъл се препъна на подиума с един чифт.

„ Моите облекла имат история. Те имат еднаквост. Те имат темперамент и цел “, споделя Уестууд.

„ Ето за какво те се трансформират в класика. Защото не престават да описват история. Те към момента я описват. “

Марката Westwood процъфтява през 90-те години на предишния век, стилните почитатели се стичат на нейните дефилета в Париж, а по целия свят се отварят магазини, в които се продават нейните линии, аксесоари и парфюми.

Тя среща втория си брачен партньор, Андреас Кронталер, когато преподава мода във Виена. Двамата подписват брак през 1993 година и по-късно той става неин креативен сътрудник.

Уестууд употребява обществения си профил, с цел да се застъпва за проблеми, в това число нуклеарното разоръжаване, и да стачкува против антитерористичните закони и политиката на държавни разноски, които засягат бедните. На церемонията по закриването на Параолимпийските игри през 2012 година в Лондон тя държи огромен афиш с надпис „ Революция на климата “ и постоянно трансформира моделите си в еко-войници на подиума.

„ Винаги съм имала политическа стратегия “, сподели Уестууд пред стилното списание L’Officiel през 2018 година

„ Използвала съм модата, с цел да провокирам статуквото “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР