Виваком обвини Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) в безпрецедентна

...
Виваком обвини Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) в безпрецедентна
Коментари Харесай

Виваком ще обжалва спряното поскъпване на каналните й услуги

" Виваком " упрекна Комисията за контролиране на известията (КРС) в " невиждана интервенция " на пазара. Причината е решението на регулатора от предходната седмица  от 1 януари 2023 година с 25 на 100 цени на телекома за достъп до каналната му мрежа от снабдители на телевизия и интернет с претекста, че сдружението не е нараснало разноските за поддръжка на пасивната си инфраструктура и нарастването не отразява съответстващо инфлацията.

От сдружението обявиха в понеделник, че ще апелират решението на КРС пред Административен съд-София, защото то им нанася стопански вреди и дава пазарно предимство на негови съперници, а също по този начин е допустимо да търсят и обезщетение от комисията за нанесени вреди.

В изказването на компанията се показва, че увеличените цени за достъп и прилагане на каналната ѝ мружа от 1 януари 2023 година се основават на % на инфлация. Повишението е приложено в сходство с общите условия на " Виваком ", както и с използваното законодателство.

" Увеличението е изцяло основателно. Това е първата смяна на цени за достъп от страна на " Виваком " през последните 12 години, като индексацията е доста по-ниска от насъбрания за този интервал % на инфлация. Независимо от гореизложеното, КРС реши, че това нарастване е безпричинно. Ние изрично се противопоставяме на това решение и ще използваме всички налични правни средства, с цел да го спорен ", написа в мнението на телекома.

В решението на КРС е маркирано, че последното установяване на цените за каналната мрежа на " Виваком " е било на 30 септември 2022 година с публикуването на общите условия за използването ѝ. Три месеца по-късно телекомът подвига цените се с 25.3 на 100, а съгласно регулатора е трябвало да бъде взета единствено инфлацията за октомври, ноември и декември 2022 година, като към оня миг е била ясна единствено октомврийската инфлация и тя е била 0.9%. Според комисията също финансовите доклади на телекома сочат, че разноските му за каналната мрежа не са нарастнали, а увеличението на цените на тези услуги ще окаже съществено влияние върху ползвателите ѝ.
" Виваком " оспорва решението на КРС за възбрана да ползва нарасналите цени като " незаконосъобразно ". " То води до ценова регулация, която според законодателството на Европейски Съюз в региона на телекомуникациите не може да бъде наложена, без преди този момент да бъде осъществен пазарен разбор и да бъде потвърдено, че съответният оператор има доста пазарно преимущество ", аргументират се от оператора, който декларира, че той има под 50 на 100 от каналите за полагане на кабели за транспорт на телевизия и интернет.
" Решението на КРС е дискриминационно. Регулаторът се е фокусирал само върху " Виваком " и е пренебрегнал обстоятелството, че няколко конкурентни оператори начисляват по-високи цени за достъп, както и че другите участници на този пазар имат повече от 50% от тази пасивна инфраструктура. Този дискриминационен метод слага под подозрение независимостта на секторния регулатор и подкопава така и така ниското доверие на интернационалните вложители в България ", декларират още от телекома.

Той декларира, че в случай че решението на КРС не бъде неотложно спряно от съда, то ще му аргументи обилни стопански вреди и в това време ще сложи съперниците на телекома в по-благоприятна пазарна позиция.

" Виваком " ще апелира това решение и ще изиска от съда осъществяването му да бъде спряно. В противоположен случай, " Виваком " ще претендира и за обезщетение от КРС за понесените вреди ", написа в мнението.

Операторът приканва регулатора да отдръпна възбраната за повишаването на каналните му услуги. Така, съгласно него, ще бъдат предотвратени отрицателните последствия, които то би предизвикало на стопанската система и капиталовата среда в страната.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР