Вицепрезидентът участва в традиционното Национално тракийско поклонение в град Маджарово,

...
Вицепрезидентът участва в традиционното Национално тракийско поклонение в град Маджарово,
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Днес е ден за поклон

Вицепрезидентът взе участие в обичайното Национално тракийско поклонение в град Маджарово, отдадено на 107 години от разорението на тракийските българи и избиването на близо 2000 души, най-вече деца, дами и възрастни хора, оповестиха от пресслужбата на президента.

„ Днес е ден на реверанс, памет и благодарност. Клетата орис на тракийците в никакъв случай няма да потъне в забвение. Събираме се дружно, с цел да почетем паметта и да повторим мощния завет на тракийците „ Прощаваме, само че не забравяме “, съобщи вицепрезидентът Йотова пред събралото се голям брой хора пред пантеона на починалите тракийци в Тракийския мемориален комплекс.

„ Когато сме дружно, сме мощни, един до друг в положително и зло, никоя рецесия не може да ни победи. Даваме си клетва – в никакъв случай няма да допуснем трагичната история на тракийците да бъде пренаписвана и децата ни да я не помнят “, посочи.

В словото си вицепрезидентът акцентира, че никакви ползи – нито световни, нито двустранни, нито национални, не се опрощение за гибелта на почтени хора. „ Напоената с кръв земя помни и рано или късно дава своята присъда на тези, които са дръзнали да го позволен “, съобщи.

Вицепрезидентът акцентира, че българската страна е в дълг пред тракийските бежанци, които би трябвало да получат правдивост. „ Аз и президентът Радев постоянно при двустранни срещи слагаме въпроса за компенсациите на тракийските бежанци. За страдание, тази тематика през последните години излезе от дневния ред на българското държавно управление “, посочи и означи, че с силата и волята на тракийците въпросът няма да бъде пропуснат.

От своя страна, ръководителят на Съюза на тракийските сдружения в България Красимир Премянов благодари на президентската институция, че не изоставя въпроса за справедливостта.

„ Няма нищо по-ценно от човешкия живот, от любовта към жанр и татковина. Това ни завещаха героите, които почитаме през днешния ден – Димитър Маджаров, Руси Славов, Капитан Петко челник “, съобщи вицепрезидентът.

сподели, че народ, който има памет, има и бъдеще, и описа за самодейността „ Будната България “, която вицепрезидентът стартира със сънародниците ни зад граница. Всеки – деца, младежи, възрастни, може да изпрати не по-дълго от 3 минути видео, в което да опише или покаже по какъв начин пази в душата си облика на България, въпреки и надалеч от нея. „ Убедена съм, че и потомци на тракийски бежанци, които не живеят в България, ще ни изпратят част от своята тракийска памет “, означи.

По-късно денем вицепрезидентът сервира цветя и пред паметника на Капитан Петко челник на едноименния гранично контролно-пропускателен пункт. Монументът, построен по самодейност на Съюза на тракийските сдружения в България със съдействието на община Свиленград, бе открит от през ноември 2019 година

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР