Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и китайският президент Си Цзинпин

...
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и китайският президент Си Цзинпин
Коментари Харесай

Майк Пенс и Си Цзинпин се критикуваха взаимно

Вицепрезидентът на Съединени американски щати Майк Пенс и китайският президент Си Цзинпин си размениха рецензии в речи, произнесени на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие (АТИС) в Папуа-Нова Гвинея, съобщи Асошиейтед прес.

В речите си Пенс и Си Цзинпин обрисуваха конкурентни визии за международното водачество на фона на напрежението сред двете страни в търговията и други области, предава Българска телеграфна агенция.

Американският вицепрезидент съобщи, че няма да има отстъпки в политиката на президента на Съединени американски щати Донлад Тръмп против комерсиалните практики на Китай и кражбите на интелектуална благосъстоятелност. Вашингтон наложи спомагателни мита на китайски вносни артикули на стойност 250 милиарда $. Китай взе ответни ограничения. Пенс още веднъж повтори, че администрацията на Тръмп заплашва да удвои наказателните мита.

Съединени американски щати няма да трансформират курса си, до момента в който Китай не промени своя, съобщи Пенс, обвинявайки Пекин в кражба на интелектуална благосъстоятелност, невиждани дотации на държавни компании и " големи " спънки за навлизането на задгранични компании на големия китайски пазар.

Пенс разгласи, че Съединени американски щати ще вземат участие в проекта на Австралия за развиване на военноморска база в Папуа-Нова Гвинея, където се организира срещата. Китай ухажва настоятелно Папуа-Нова Гвинея и други тихоокеански островни страни със заеми и помощ за инфраструктурата, отбелязва АП.

Американският вицепрезидент остро подлага на критика китайската инфраструктурна самодейност " Един пояс - веднъж ", определяйки плановете в нея като нискокачествени, а също по този начин обременяващи разрастващите се страни със заеми, които не могат да си разрешат.

Си Цзинпин, който приказва преди Пенс, предусети в речта си доста от американските рецензии. Той съобщи, че страните имат избор да си сътрудничат или да се конфронтират на фона на разрастващия се протекционизъм и унилатерализъм.

Китайският президент изрази поддръжка за международната свободна комерсиална система, която поддържа превръщането на страната му през последните 25 години във втората стопанска система в света след Съединени американски щати.

Си Цзинпин, акцентира, че основаните правила не би трябвало да се преиначават и да се ползват двойни стандарти.

" Човечеството още веднъж е на кръстопът, " сподели той

" В каква посока да поемем? Сътрудничество или борба? Отвореност или затворени порти? Взаимен прогрес или игра с нулев резултат? ", попита китайският президент.

В отговор на рецензиите против инфраструктурната самодейност на Китай Си Цзинпин съобщи, че тя не е капан или узурпиране на властта.

Лидерите на 21 страни и територии от Югоизточна Азия, които съставляват 60 % от международната стопанска система, са в столицата на Папуа-нова Гвинея Порт Морсби за годишната среща на АТИС.

Те се пробват да реализират съглашение за взаимна декларация, изключително по въпроса дали да упорстват за промени в Световната комерсиална организация (СТО), която дефинира разпоредбите за търговията и може да глоби страните, в случай че ги нарушат. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР