Вицепрезидентът на HyperScience Тим Калимов се присъединява към HyperScience през

...
Вицепрезидентът на HyperScience Тим Калимов се присъединява към HyperScience през
Коментари Харесай

Наука за офиси

Вицепрезидентът на HyperScience Тим Калимов се причислява към HyperScience през май 2016 година

© Надежда Чипева Още по тематиката
Не изпускай тези стартъпи

Десет от най-иновативните и растящи млади компании в световен мащаб
25 дек 2016
Анализирай това. И това. И това

Нарастват българските компании в бранша с разбор на данни
27 окт 2016 Всеки ден по света се употребява неизчислимо количество хартия. Компании и държавна администрация губят също толкоз неизчислимо време в това освен да приготвят документи, само че доста постоянно и да я разчетат и схванат – на пръв взор дребни проблеми, на които до неотдавна никой не обръщаше внимание. Българско-американската IT компания HyperScience насочва напъните си точно към тези проблеми, като автоматизира работата на фирмите и усъвършенства документите посредством програмен продукт, основан на изкуствен интелект и машинно самообразование.

Умен програмен продукт

" Мисията на HyperScience е да развива машинното самообразование, с цел да могат огромните компании да работят по-ефективно ", споделя пред " Капитал " Тим Калимов, вицепрезидент във компанията, отговарящ за артикули и услуги. HyperScience е учредена през 2013 година от американеца Питър Бродски и българите Красимир Маринов и Владимир Цанков. Дружеството създава програмен продукт, който автоматизира някои от административните процеси в един офис. Основната устременост на продукта е към финансовия бранш, където тези процеси са съществена причина за забавеното действие на дадена банка. Пример за работата на логаритмите на HyperScience са другите формуляри, които постъпват в една финансова институция – вместо от чиновници с помощта на HyperScience те се обработват от програмен продукт и се трансформират в бази данни и комфортна за потребление информация.

Идеята се ражда с възхода на технологиите в областта на машинното самообразование. Тогава тримата създатели са очевидци, че съвсем всички софтуерни инженери в тази сфера са привлечени в някоя от огромните софтуерни компании и е проблем да бъдат назначени такива експерти в доста други компании. Така те вземат решение да основават артикул, който да прави тази работа вместо специалистите.

Самият Калимов се причислява към HyperScience през май 2016 година Той дава отговор за продуктите и осъществяването на поръчките. Според него в този момент компанията е доста друга от първите си години. " През 2016 година във компанията имаше към 15 души и аз бях първият, който не е инженер. " В момента HyperScience има 60 чиновници в двата си офиса в Ню Йорк и София. В България е и главното ядро от разработчици. Приходите на българското сдружение " Хайпърсайънс " за 2017 година са 4.59 млн. лева, 60% нарастване по отношение на 2016 година при облага от 117 хиляди лева

Инвеститорски интерес

HyperScience се радва на интерес от вложители още от самото си начало. През юни 2014 година компанията получава финансиране от фонда Third Kind Venture Capital, като тогава размерът му не е разгласен. Впоследствие други два фонда - FirstMark Capital и Felicis Ventures, влагат в HyperScience още общо съвсем 19 млн. $. Още през 2016 година двамата български съоснователи разясняват пред " Капитал ", че са имали най-малко две оферти компанията да бъде закупена, само че те са били отхвърлени.

Последната инвестиция в компанията е от май тази година и идва от австралийската застрахователна компания QBE Insurance Group, която взе участие посредством звеното си QBE Ventures. Сумата на капиталовложението не беше оповестена. Освен това QBE се трансформира и в един от най-големите клиенти на HyperScience. Калимов споделя, че двете сделки не са обвързани. " QBE прави две неща: влага и се надява на възвръщаемост. Те виждат капацитет в компанията, само че в същото време виждат капацитет и в нашия артикул. "

Работата с QBE Insurance е огромен триумф за HyperScience, само че този триумф не е неочакван. Калимов споделя, че още от началото компанията се насочва към две бизнес вертикали – бранша на финансовите услуги и застраховането, тъй като там бизнесите постоянно са затрупани под лавина от хартия. " Всичко в тези промишлености изисква документи и си дадохме сметка, че това е положително начало за нашия артикул и той работи добре на тези пазари ", споделя мениджърът. Следващата цел за HyperScience е здравният и държавният бранш, където множеството документи също са общоизвестен проблем.

" Целта ни е да работим с повече компании, които в всекидневието си непрекъснато употребяват хартиени документи - клиентите им най-често изпращат документи като PDF файл. Компютърът би трябвало да разчете този PDF файл, само че не може да го направи без система за машинно самообразование. Смятаме, че множеството промишлености ще завоюват от продукта, който ние развиваме ", споделя Калимов.

В бъдеще: повече артикули, повече клиенти

Към момента компанията създава два съществени продукта – HyperEXTRACT Forms за обработка на шаблонни бланки, които са постоянно идентични, и HyperEXTRACT Flex – по-сложен програмен продукт за полуструктурирани документи. Чрез машинното самообразование софтуерът изкарва от нужната и избрана от потребителя информация, даже тя да е ситуирана на разнообразни места.

Калимов споделя, че HyperScience към този момент мисли за основаване на повече артикули и услуги, само че в кратковременен проект двата сегашни остават главен фокус. Едно от провокациите пред HyperScience е, че за момента компанията е ориентирана напълно към англоезичните пазари. За други страни тя ще би трябвало да промени съвсем напълно продукта си, с цел да може софтуерът да разчита още езици.

" В момента имаме клиенти на три разнообразни континента. Нашият фокус е върху британски говорещия свят, само че търсим метод по какъв начин да излезем от него ", споделя Калимов. " Поддържаме комплициран баланс, тъй като има доста благоприятни условия отвън Съединени американски щати, от които желаеме да се възползваме, само че, въпреки това, е хубаво да останем фокусирани, тъй като това е едно от главните ни преимущества ", добавя мениджърът.

В бъдеще HyperScience към този момент има подготвеност и да влага, с цел да се разраства с по-бързи темпове. Софтуерът на компанията е елементарен за разпространяване и HyperScience има ясна визия кои са клиентите, които търсят. " Хубавото на софтуера е, че го създаваш, с цел да се употребява по доста разнообразни способи. След като към този момент го имаме, сме сигурни, че няма да стартираме от нулата ", приключва Калимов. - Приемате ли се към момента за стартъп?
Tим Калимов: Реалността е, че на множеството пазари, където желаеме да продаваме, никой не е чувал за нас. Затова, до момента в който не достигнем момента, в който това към този момент няма да е по този начин, ние си оставаме стартъп. Стартираща компания си, до момента в който не си потвърдил, че имаш резистентен, самоиздържащ се бизнес модел, който пораства. Отнема повече от десетилетие на компаниите да доближат това състояние, а нас ни има от едвам няколко години.

- Каква е структурата на компанията?
По-голямата част от ръководството, както и комерсиалните ни екипи са основани в Ню Йорк, в София се намира основата ни инженерна база. Разликата в заплатите е фактор, който се обуславя от пазара, само че даже по-голям е факторът с гениите в София.

- Застрашава ли продуктът ви работни места?
Мислили сме доста по този въпрос. За момента, що се отнася до нашите клиенти, отговорът е не, най-малко до момента. Софтуерът ни разрешава на фирмите да правят избрани задания по-бързо и надлежно да оферират по-добро отношение към техните клиенти. Говорили сме с компании, които споделят, че желаят да се развиват по-бързо, само че не съумяват, тъй като не работят задоволително бързо, и тук нашият програмен продукт им оказва помощ. Съществуват обаче по-големите въпроси за изкуствения разсъдък и въздействието му върху пазара на труда. Ние като компания би трябвало да мислим по този въпрос, само че и държавните управления би трябвало да създадат същото.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР