Вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова коментира, че все

...
Вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова коментира, че все
Коментари Харесай

Лиляна Павлова: Очакваме България да предложи своя представител за Борда на директорите на ЕИБ

Вицепрезидентът на Европейската капиталова банка Лиляна Павлова разяснява, че към момента в Европейската капиталова банка от актуалното постоянно държавно управление на България не е получено публично ново предложение, въз основа на решение, взето от държавното управление, кой е номиниран да бъде определен за член на борда на шефовете на банката.

Това е решение на всяка една страна членка, на държавното управление, по предложение на министъра на финансите на всяка страна, да предложи кои да бъдат определени за представители на страната в Съвета на шефовете (борд на директорите) на Европейска инвестиционна банка, изяснява Павлова.

" През април беше направена номинация от името на служебния кабинет, само че постоянното държавно управление в България има опция да отдръпна кандидатурите на служебния кабинет, и защото имаме постоянно държавно управление, то да направи това предложение, само че това още не е реалност. Така че, ние чакаме предлагането от България и надлежно от министъра на финансите ", споделя Павлова пред Българска телеграфна агенция.

В изявлението тя напомня, че Европейска инвестиционна банка е благосъстоятелност на страните членки на Европейски Съюз, които са нейни акционери с избран размер на дяловете, а управническата конструкция на банката включва няколко основни органа.

" В момента тече процедурата за избор на членове на Съвета на шефовете или ръб на шефовете, както е по-известно в България, защото мандатът на сегашния състав на борда изтича на 16 юни ", изяснява Лиляна Павлова.

Тя показва, че според устава и разпоредбите на Европейска инвестиционна банка мандатът на Съвета на шефовете е 5 години.

" На идното съвещание на министрите на финансите от Европейски Съюз - ЕКОФИН, в границите на което ще се организира и съвещанието на Съвета на министрите гуверньори на Европейска инвестиционна банка, ще се прегледа и препоръчаният нов състав на Съвета на шефовете на банката, който ще бъде определен този петък, споделя Павлова.

Уточнява, че актуалната процедура не касае избор на членове на Управителния комитет на банката - нито президент, нито вицепрезиденти, а касае само процедура по желание на членове на Съвета на шефовете.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР