Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви днес пред БНР, че има голяма

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви днес пред БНР, че има голяма
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Опрощаването на дълговете на вероизповеданията е тежък прецедент

Вицепрезидентът Илияна Йотова съобщи през днешния ден пред БНР, че има огромна заплаха от това да минем в спиралата "поправка на поправките " след отхвърленото президентско несъгласие върху измененията в Изборния кодекс.

Тя прикани за бърза изясненост по какви правила ще се проведат изборите. "За следващ път показахме, че не сме си научили урока. Венецианската комисия не един път е посочвала, че не е редно да се трансформира изборното законодателство в 12 без 5 ", сподели вицепрезидентът.

Илияна Йотова разяснява и появилите се три поръчки за вкарване на въпроса в Конституционния съд - на омбудсмана Мая Манолова, на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и на президента Румен Радев. Вицепрезидентът е на мнение, че това дълга процедура и би повишила мнението на хората, че изборът е превдварително решен. От друга страна новият състав на ЦИК не дава мотив за терзания, само че членовете ще получат рецензии от разнообразни страни, счита Йотова.

По мотив апела на президента Радев Българска социалистическа партия да се върне в пленарната зала на Народното събрание тя сподели: "Трудно ми е да предвидя докога Българска социалистическа партия ще е отвън Народно събрание. Чух заявките, че би трябвало да се изпълнят всички претенции, освен преференцията и това е решение на Националния съвет на партията. Не съм към този момент член и няма да разясня партийни решения, само че моят опит сочи, че връщането е по-трудно от напускането. "

По мотив признатата на първо четене прошка на задълженията на вероизповеданията Илияна Йотова счита, че не може да се твърди за договорка сред ГЕРБ и Движение за права и свободи: "Отстрани наподобява по този начин, само че не съм участвала на сходни диалози. "

Иначе вицепрезидентът не виждам парламентарна неустойчивост, защото присъстващите в зала образуват болшинство от 156 гласа.

Йотова прикани управляващите да кажат "как отговорностите на мюфтийството заплашват националната сигурност и по какъв начин по този начин се опрощават отговорности ". Тя дефинира като "тежък казус " решението на Народно събрание.

Илияна Йотова не отхвърля празника 8 март, а в противен случай - чества го всяка година.

За визитата на вицепрезидента в Съединени американски щати е имало няколко мотиви - разкриване на две паметни плочи за избавяне на българските евреи и поканата на българските общности в Сиатъл и Лос Анджелис да чества с тях 3 март. Тя е била в централата на Майкрософт, където работят над 100 българи. Посланието ѝ към управляващите у нас - България да не е кол-център на непознати компании, които употребяват евтина работна ръка.

"Трябва да се споделя, че имаме положително обучение, преди 30 години сме били компютърния център на Съвет за икономическа взаимопомощ, това не е срамно. Повечето от работещите в Майкрософт не са приключили в Съединени американски щати, а в България. Това е образец за "изтичане на мозъци ", съобщи вицепрезидентът.

Илияна Йотова не схваща изострената опълчване сред русофили и русофоби към 3 март и визитите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и премиера на Русия Дмитрий Медведев.

"В единия случай става въпрос за сигурност, в другия - за енергийна сигурност. Трябва да си отговорим дали желаеме да имаме нова нуклеарна централа, да сме част от Турски поток, да имаме ли газов хъб. По това би трябвало да има консенсус ", съобщи Илияна Йотова.

Според нея България би трябвало да сложи запитване към Европа за двойните стандарти по Северен поток и Турски поток като отправната точка бъде националният интерес. Тя изрично не приема аргумента "Брюксел сподели ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР