Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че в президентската институция следят внимателно

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че в президентската институция следят внимателно
Коментари Харесай

Илияна Йотова: След размяната на писмата - да се премине към истински преговори

Вицепрезидентът Илияна Йотова съобщи, че в президентската институция наблюдават деликатно политическия развой, с цел да преценяват по кое време да бъде връчен вторият изследователски мандат за лъчение на държавно управление.

Относно огромния интерес от няколко политически обединения, които желаят да получат третия мандат, Йотова акцентира, че към този момент вижда единствено поръчки, само че не и съответни оферти.

Държавният глава ще избере най-подходящата дата да връчи втория мандат, увери вицепрезидентът. Илияна Йотова към момента е оптимист, че Народното събрание може да излъчи държавно управление.

" Мога да ви уверя, че доста деликатно следим всичко, което става в страната, целия политически развой и ще изберем най-хубавата дата, тъй че да запазим националния интерес. Надявам се, че откакто приключим и изчерпаме епистоларния род с размяната на писмата ще се премине към същински договаряния, по този начин както повелява демократичният развой в една парламентарна страна ", съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова.

В експертно държавно управление, вероятно с третия мандат, е доста значимо да се види кои са министрите и какъв брой самостоятелни са те, означи Йотова.

" До този миг чуваме единствено поръчки, не чуваме какво оферират тези,които биха желали третия мандат. Говори се за всичко друго, за възможни съюзи, за разводи, тъй като виждате, че е неспокойна обстановката в много от политическите играчи, само че нито един от тях не е излязъл с съответни оферти какво би трябвало да се прави през идващите месеци ", добави Йотова.

Тя разгласи и кардиналната си позиция за сполучливата формулата на ръководство.

" За мен, цялата ми биография политическа сочи едно и в това съм надълбоко уверена. Стабилните държавни управления са държавни управления, в които се поема ясна политическа отговорност. Да, в тях може да има специалисти, само че зад тях би трябвало да има ясно болшинство и ясно дефинирани политики ", разяснява Илияна Йотова.

А на концепциите за промяна на изборната система Йотова подсети позицията на Венецианската комисия.

" Дълбоки промени в изборните системи се вършат тогава, когато има отдалечен интервал преди провеждането на изборите, на мира, със спокоен парламент, със постоянна политическа система и с ясни болшинства. Всичко останало е случка ", съобщи още вицепрезидентът.

Илияна Йотова разяснява решението на Конституционния съд за мандатите на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

" За мен беше по-любопитно, че тези, които го прокараха с доста огромен възторг, в този момент споделят, че са очаквали решението на Конституционен съд. Ако са го очаквали, тогава за какво са приели тези правила, за какво се затормозяват ненужно българските институции ", добави Йотова.

Каза, че с интерес се чака и решението на Конституционен съд за измененията в Конституцията.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР