Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи български документи за самоличност на Сафет

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи български документи за самоличност на Сафет
Коментари Харесай

Един от спасителите при катастрофата в река Лим получи българско гражданство

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи български документи за идентичност на Сафет Баличевац. Сръбският жител получава българско поданство за особени заслуги към България в публичната сфера. Баличевац интензивно взе участие в избавителната акция при автобусната злополука в река Лим през април 2004 година.

 © Българска телеграфна агенция
" Героизъм през днешния ден е да правиш положително. Истинските герои жертват себе си поради живота на другите, само че за мен, вие, господин Баличевац, сте на първо място огромен човек, тъй като същинските хора постъпват като вас - в неволя оказват помощ на другите. "

Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова, която през днешния ден на гала в Гербовата зала на " Дондуков " 2 връчи документ за българско поданство на Сафет Баличевац, един от спасителите при автобусната злополука в река Лим през април 2004 година, лишила живота на 12 български деца от Свищов.

Каквито и думи да произнесем през днешния ден в Гербовата зала в символ на благодарност към вас, към останалите спасители в р. Лим, ще звучат едва на фона на нещастието, която зачерни няколко български фамилии, само че и цяла България, която не в точния момент се раздели с чедата си.

И през днешния ден, когато в нашия живот, за жалост, нахлува омразата, опълчването, експанзията, насилието, отчуждението, вие, господин Баличевац, с вашето дело показвате, че човешката доброта още има място сред нас, сподели вицепрезидентът Йотова. Вие сте доказателство, че добрината не е изчезнала от живота ни, вие потвърждавате, че с цел да вършиш положително, даже няма потребност да имаш огромен житейски опит, били сте едвам на 20 години, напомни Йотова и благодари, че родителите на Сафет Баличевац са отгледали подобен наследник.

Днес получавате документите на жител на Република България, това не е фиктивен акт. Вие през днешния ден получавате правата на всеки български жител, без значение в коя точка на света е той, добави Йотова, която пожела на Баличевац да бъде и да остане същински българин, какъвто е бил и до момента.

Никога няма да не помни датата 4 април 2004 година, няма да не помни почтените деца, чийто живот беше лишен от една нелепа случайност, сподели Сафет Баличевац на церемонията, като добави, че за всички те вечно ще останат " ангелите от Лим ". Баличевац добави, че в никакъв случай няма да не помни кошмарната нощ и единственото утешение остава, че той и другите спасители са съумели да оказват помощ при сложни условия десетки хора да се спасят от рейса. Той добави, че от този момент има мощна връзка с хората от Свищов, а около тях - и с доста други българи, с които е станал не просто непосредствен другар, само че се усещат като родственици. Баличевац благодари за даденото му българско поданство на вицепрезидента Илияна Йотова, на българския дипломат в Сърбия Радко Влайков и на други представители.

Пред публицисти след церемонията той сподели, че чака българското поданство да промени живота му и чака по-добро бъдеще. Добави, че би желал със брачната половинка си и двете им деца да отидат в Европа, където пътят му е отворен. Радвам се, че в този момент ще мога да им осигуря опция да живеем по-добре, сподели Баличевац.
Той описа, че не е имал опция да покрие разноските, съпътстващи молбата за поданство, само че благодарение на българските институции му е била оказана поддръжка.

Бях млад, не съм мислил въобще, сподели Баличевац, запитан дали в онази нощ се е страхувал за личния си живот. Децата му го питали по какъв начин не съумял да избави всички.

Няма по-заслужено българско поданство от това, на хора, които не са с български генезис, за мен Сафет е същинският българин, дано сме щастливи, че един човек е благополучен, знаете ли какъв брой хора в Свищов дължат живота си на него и на останалите няколко души - 38 индивида, сподели българският дипломат в Сърбия Радко Влайков.

В днешно време мъчно мога да си показва по-ярък образец за подвиг, добави Влайков.

Сръбският жител е получил българско поданство на съображение член 16 от Закона за българското поданство за особени заслуги към България в публичната сфера. Баличевац интензивно взе участие в избавителната акция при автобусната злополука в река Лим през април 2004 година. Тогава, покрай черногорския град Биело поле и сръбския град Приеполе, на връщане от екскурзия от Дубровник, починаха 12 деца от Свищов, а 38 от пасажерите бяха избавени.

През април 2005 година, една година след трагичния случай, България пое ангажимент за даване на българско поданство на спасителите като израз на дълбока признателност и благодарност. Четирима от участниците в избавителната интервенция към този момент имат български документи за идентичност.

След трагичния случай жители на Сърбия и Черна гора, взели участие в спасяването на пасажерите от падналия в река Лим рейс, бяха удостоени от президента Георги Първанов с ордени " Мадарски конник ". Сред отличените беше и Сафет Баличевац, тогава 20-годишен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР