Вицепрезидентът Илияна Йотова участва в традиционното Национално тракийско поклонение в

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова участва в традиционното Национално тракийско поклонение в
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Йотова участва в Деня на тракийската памет в Маджарово

Вицепрезидентът Илияна Йотова взе участие в обичайното Национално тракийско поклонение в град Маджарово, отдадено на 107 години от разорението на тракийските българи и избиването на близо 2000 души, най-вече деца, дами и възрастни хора.

„ Днес е ден на реверанс, памет и благодарност. Клетата орис на тракийците в никакъв случай няма да потъне в забвение. Събираме се дружно, с цел да почетем паметта и да повторим мощния завет на тракийците „ Прощаваме, само че не забравяме ", съобщи вицепрезидентът Йотова пред събралото се голям брой хора пред пантеона на починалите тракийци в Тракийския мемориален комплекс.

„ Когато сме дружно, сме мощни, един до друг в положително и зло, никоя рецесия не може да ни победи. Даваме си клетва - в никакъв случай няма да допуснем трагичната история на тракийците да бъде пренаписвана и децата ни да я не помнят ", посочи Илияна Йотова.

В словото си вицепрезидентът акцентира, че никакви ползи - нито световни, нито двустранни, нито национални, не се опрощение за гибелта на почтени хора. „ Напоената с кръв земя помни и рано или късно дава своята присъда на тези, които са дръзнали да го позволен ", съобщи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът акцентира, че българската страна е в дълг пред тракийските бежанци, които би трябвало да получат правдивост. „ Аз и президентът Радев постоянно при двустранни срещи слагаме въпроса за компенсациите на тракийските бежанци. За страдание, тази тематика през последните години излезе от дневния ред на българското държавно управление ", посочи Илияна Йотова и означи, че с силата и волята на тракийците въпросът няма да бъде пропуснат. От своя страна, ръководителят на Съюза на тракийските сдружения в България Красимир Премянов благодари на президентската институция, че не изоставя въпроса за справедливостта.

„ Няма нищо по-ценно от човешкия живот, от любовта към жанр и татковина. Това ни завещаха героите, които почитаме през днешния ден - Димитър Маджаров, Руси Славов, Капитан Петко челник ", съобщи вицепрезидентът.

Илияна Йотова сподели, че народ, който има памет, има и бъдеще, и описа за самодейността „ Будната България ", която вицепрезидентът стартира със сънародниците ни зад граница. Всеки - деца, младежи, възрастни, може да изпрати не по-дълго от 3 минути видео, в което да опише или покаже по какъв начин пази в душата си облика на България, въпреки и надалеч от нея. „ Убедена съм, че и потомци на тракийски бежанци, които не живеят в България, ще ни изпратят част от своята тракийска памет ", означи Илияна Йотова.
По-късно денем вицепрезидентът сервира цветя и пред паметника на Капитан Петко челник на едноименния гранично контролно-пропускателен пункт. Монументът, построен по самодейност на Съюза на тракийските сдружения в България със съдействието на община Свиленград, бе открит от Илияна Йотова през ноември 2019 г

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР