Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие в българската църква Св. Георги“

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие в българската църква Св. Георги“
Коментари Харесай

Откриват барелеф на отец Александър Чъкърък в Одрин

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие в българската черква „ Св. Георги “ в Одрин барелеф на отец Александър Чъкърък. Това оповестиха от прессекретариата на президентската институция. От 10:30 часа - 9:30 часа българско време, ще бъде отслужена заупокойна молитва за отец Чъкърък, който умря преди една година. В 11:00 часа ще бъде открит барелефът, чийто създател е Камен Старчев.

Отец Александър Чъкърък бе дълготраен духовник в българската черква „ Св. Георги “ в Одрин, член на Върховния комитет на Съюза на тракийските сдружения в България, труженик за запазване и подсилване на българската религия и обичаи. С активността си способства за поддържане на добросъседски връзки сред България и Турция. През февруари 2023 година президентът Румен Радев удостои отец Чъкърък с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ първа степен за неговите заслуги за опазването на българското културно и историческо завещание, припомниха от президентството.

Отец Александър Филипов Чъкърък умря на 17 март 2023 година Той е роден на 15 октомври 1960 година в Одрин, Турция, в фамилията на родолюбивите българи Филип и Елена Чъкърък. Ръкоположен е на 27 юли 2001 година за дякон и на 29 юли 2001 година за духовник от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион. На 30 юни 2003 година стартира работа като духовник в църквата " Свети Георги Победоносец " в Одрин, Турция. Държавният глава Румен Радев изрази дълбоки съболезнования на фамилията, околните хора и православната общественост в прилежаща Република Турция във връзка кончината на отеца.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР