Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за специални фондове и мерки за

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за специални фондове и мерки за
Коментари Харесай

Йотова иска специални фондове за най-уязвимите от коронакризата

Вицепрезидентът Илияна Йотова прикани за специфични фондове и ограничения за най-уязвимите от коронакризата . Това се случи на онлайн конференция на " Невидимата пандемия на неравенствата ", в която се включиха 28 посланици и представители на дипломатически задачи в България.

Вицепрезидентът дефинира като пандемия " призрак " следствията от ковид - от стремително задълбочаване на неравенствата до нарастване на домашното принуждение.

В редица страни работят стратегии, ориентирани към съответно подкрепяне на дамите и децата. " Обмяната на положителни практики е от изгода за всички.

В България липсват ограничения, ориентирани особено към дамите. Няма даже статистика какъв брой от новите 300 хиляди безработни са мъже и какъв брой са дами, кои браншове са най-уязвими. Тази информация е нужна, с цел да се подхващат най-подходящите ограничения, уточни Йотова и очерта трендовете в международен мащаб. Очаква се пандемията да усили броя на хората, живеещи в беднотия, с нови към 130 млн., а към 435 млн. дами и деца да живеят с по-малко от 1,90 $ дневно.
 Увеличавали се случаите на домашно принуждение по време на пандемия
Увеличавали се случаите на домашно принуждение по време на пандемия

У нас липвала статистика за жертвите

Вицепрезидентът посочи, че на първа линия поради специалностите, които извършват, са дамите . " Образование, опазване на здравето, обществени служащи, болногледачи (почти 80% в народен и международен мащаб), сервитьори, стюардеси, касиери в магазините, фризьори, шивачи. Това са специалности, които не могат да бъдат отдалечени, уточни Йотова. Според изследвания дамите са съвсем два пъти по-уязвими от мъжете да изгубят работата си поради ковид.

В изискванията на изолираност върху дамите падат грижите за фамилията, помощта на децата в ученето , грижата за възрастни хора. Едновременно с това би трябвало да работят от у дома.

Във фокуса на полемиката беше и обезпокоително огромният растеж на домашно принуждение - физическо, психическо и икономическо . " Мерките против насилието би трябвало да бъдат засилени - от спомагателни места за протекция, до нови благоприятни условия за подаване на сигнали, до специфични фондове за подкрепяне ", уточни вицепрезидентът. Необходимо е да се завишат наказванията и строгото наблюдаване на правораздавателните органи. Изразена беше общата позиция, че основна част от решението на казуса е подобаващото обучение и ангажираността на мъжете.
 И спешните центрове за потърпевши дами желаят да бъдат на първа линия
И спешните центрове за потърпевши дами желаят да бъдат на първа линия

Те упорстват да се одобри изменение в Закона за отбрана от домашното принуждение

Участниците в конференцията благодариха на вицепрезидента за ангажираността ѝ с разискваните проблеми . Всички показаха своята увереност, че политиките би трябвало да се вършат с дейното присъединяване и на дамите, тъй като от това зависи и здравината на нашите общества, както уточни Илияна Йотова. Конференцията приключи с обещанието да продължи, в това число и в по-широк формат.

Да не позволяваме физическата отдалеченост да се трансформира в обществена. Пандемията ни сподели какъв брой сме подвластни едни от други и единствено дружно можем да се оправим. Уроците са доста, нека да ги научим, приключи вицепрезидентът.

Припомняме, че на 7 април, стана ясно, че о на принуждение в личния си дом.

Ден по-късно

В началото на октомври бе обявено, че.

На 25 ноември

или политики за протекция и предварителна защита на домашното принуждение. В България все по-често дамите търсят сами решение на казуса - 56% при 42% приблизително за Европейски Съюз.

Преди дни стана ясно, че се. У нас не се води публична статистика за жертвите. Статистиката се води от спешни центрове и от горещи телефонни линии. Примерният растеж е сред 370 и 500 позвънявания на месец за тази година по отношение на миналата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР