Вицепрезидентът Илияна Йотова предложи провеждането под егидата на Българския червен

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова предложи провеждането под егидата на Българския червен
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Здравеопазването не е еднакво достъпно за всички деца у нас

Вицепрезидентът Илияна Йотова предложи провеждането под егидата на Българския червен кръст на национална акция с акцент върху районните полемики за детското здраве.

Йотова взе участие в откриването на кръгла маса на тематика „ С отговорност към здравето на българските деца “, проведена от Българския червен кръст по самодейност на доктор Тотко Найденов, издател на вестник „ Български доктор “.

„ С напъните на всички – страна, неправителствен бранш, учители и родители, би трябвало да продължим неравната борба с провокациите пред опазването на физическото и психологичното здраве на нашите деца. В лицето на президентската институция имате положителни сътрудници “, увери вицепрезидентът.
В изявлението си Йотова уточни, че българското опазване на здравето в 21. век към момента не е еднообразно налично за всички деца в България и се задълбочават районните несъответствия. Вицепрезидентът цитира общата оценка за грижата за децата на българската страна и българските институции за 2022 година, изготвяна годишно от Национална мрежа за децата.

„ 3,33 е общият резултат, а за детско опазване на здравето е 2,98 “, съобщи вицепрезидентът.
„ Позволявам си следната некрасива алюзия – отговорността на страната към здравето на нашите деца е като дълго мечтаната, само че към момента несъществуваща Национална детска болница “, акцентира Илияна Йотова.

„ Тежко болните български деца би трябвало да разчитат на грижата на страната. „ Българската Коледа “ е потвърдила своята жизнеспособност през годините, само че дарителските акции не са задоволителни и не могат да заместят страната там, където тя липсва “, посочи вицепрезидентът.
В изявлението си Йотова подчертава и върху епидемията от приложимост на алкохол, опиати, тютюневи произведения, като цитира данни на неправителствени организации, съгласно които към 80% от българските възпитаници са опитвали алкохол или марихуана, 30 на 100 са прибягвали към синтетични опиати, освен това на все по-ранна възраст.

Вицепрезидентът прикани за необятна социална полемика по въпроса къде се коренят аргументите зад тези високи проценти, като уточни, че не е единствено любознанието, само че и общественият фактор има основна роля. Илияна Йотова прикани за по-активна работа и по-голямо внимание към родителите, които неведнъж се срамят да признаят намерено, че детето им има проблем със зависимости.

Вицепрезидентът посочи активността на Министерството на образованието и науката в битката с този проблем, като акцентира създадените национални стратегии. Йотова прикани обаче за разбор на тяхната успеваемост – до каква степен те са разбираеми и притеглят интереса на учениците.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР