Вицепрезидентът Илияна Йотова откри паметник на Св. Св. Кирил и

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова откри паметник на Св. Св. Кирил и
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри паметник на Светите братя Кирил и Методий край Созопол

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри монумент на Св. Св. Кирил и Методий край Созопол, заяви Българска национална телевизия. Монументът е дело на проф. Валентин Старчев. Първообразът беше открит предходната година от президента Румен Радев и сръбския президент Александър Вучич в гимназията „ Св. св. Кирил и Методий “ в Цариброд.

Вицепрезидентът приветства делото на проф. Старчев, като напомни думи на акад. Светлин Русев за него – „ беседва със света на трайните духовни истини и като отдаден в техните секрети, ориста го е дарила с благоприятни условия да ги осъществя пластически “.

„ Паметникът прибавя още доста към магията на античния Созопол “, посочи Йотова, като уточни, че всеки задграничен посетител на града ще научи за великото дело на Светите братя и техните възпитаници и ще отнесе в своята татковина описа за духовната империя България. Преди повече от 11 века тук бяха основани свещени букви, книжовни школи, които разпространиха четмо, писмо, просвета и нематериалност по целия славянски свят. Славянската цивилизация потегли от българските земи, където беше избавено Кирило-Методиевото дело с помощта на прозорливи държавници, които осъзнаваха неговата полезност “, съобщи вицепрезидентът.

Йотова се разгласи изрично срещу всеки опит за пренаписване на българската история, за замяна на обстоятелствата.

„ Наша задача е българското културно-историческо завещание да върне своите позиции в международната съкровищница. Стъпка в тази посока е плануваният от президентската институция интернационален конгрес с учени от целия свят, посветили своите търсения на старобългаристиката, на кирилицата, на българския език “, уточни вицепрезидентът.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР