Вицепремиерът Томислав Дончев съществува риск Европа да загуби конкурентоспособност заради

...
Вицепремиерът Томислав Дончев съществува риск Европа да загуби конкурентоспособност заради
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Цената на токa ще расте заради Зелената сделка на ЕС

Вицепремиерът Томислав Дончев съществува риск Европа да загуби конкурентоспособност поради потребността от големи вложения за осъществяването на Зелената договорка на Европейски Съюз.

© Надежда Чипева Като резултат от Зелената договорка на Европейски Съюз имаме ясна вероятност, че цената на електрическата енергия ще пораства, само че въпросът е по какъв начин това ще се отрази на нашата конкурентоспособност. Това сподели вицепремиерът Томислав Дончев на проведената от " Капитал " Годишна среща на бизнеса с държавното управление във връзка проектите на Европа да реализира въглеродно неутрална стопанска система до 2050 година

" Всички би трябвало да позеленяваме, само че не желая да бъдем зелени и небогати ", безапелационен бе Дончев и дефинира като свръхамбициозна програмата за понижаване на нездравословните излъчвания с 55% и повече до 2030 година, като добави, че националната позиция е спад от 40% в идващите 10 години.

Детайлите по Зелената договорка към момента не са ясни, а съответни законови промени ще има по-късно през тази, и през идната година. Въпреки това, по думите на Дочнев, поради очертаващите се промени в един миг ще стане по-изгодно да се създава електрическа енергия от парогазови централа, а не от въглища. Същот по този начин " със страшна мощ " се връща тематиката за ядренетата енергетика, сподели ище той, намеквайки за АЕЦ " Белене ". По къстно пред публицисти вицепремиерът съобщи, че има действителен късмет до края на мандата на държавното управление да бъде определен стратгически вложител в централата и то при оповестените пазарни правила.

Неясноти в енергетиката

По мотив бъдещето на въглищните централи Томислав Дончев разяснява, че на никое място не е записано коя централа какъв брой може да работи. По-скоро въпросът съгласно него е докога ТЕЦ-овете на въглища ще имат икономическа логичност поради увеличаващите се разноски за въглеродните излъчвания.

" Добре е да се движиш с такава скорост, която да ти разреши да имаш сцепление на пътя, с цел да не изхвърчиш на някой завой ", разказа обстановката с прехода към нивсковъглеродна стопанска система Дончев.

Недостатъчно европари

За България новият програмен интервал 2021-2027 ще бъде микс сред старите и новите вложения – европари ще има за пътища, жп и воден бранш, ще продължат и вложенията в човешкия капитал с акцент върху образованието, стана ясно от думите на Дончев. Разпределението на средства баче може мощно да бъде наранено от новия европейски фонд за обективен енергиен преход. По него са планувани към 500 млн. евро (пренасочени от Кохезионния фонд, надлежно от другите оперативни програми), само че с цел да ги получи България ще би трябвало да обезпечи дофинансиране от още 1.5 милиарда евро.

Въпреки това по думите на Дочнев желанието на държавното управление е да се влагат повече евросредства в нововъведения и цифровизация. " Амбицията ни е да скроим семпли ограничения за софтуерни решения за избрани промишлености, тъй че да не се постанова да пишат тромави апликационни форми ", посочи той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР