Вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и

...
Вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и
Коментари Харесай

Новият директор на Басейнова дирекция в Пловдив: Няма да има политическа чистка

Вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов дефинира Георги Велев за шеф на Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ (БДИБР) – Пловдив.

Георги Велев встъпва в служба през днешния ден със поръчката „ институцията да стане транспарантна и отворена за медиите и обществеността, никой вложител да не получава друго отношение от останалите, а водоползвателите да бъдат спокойни, че в случай че се преценяват с условията на закона, ще могат да правят активността си без непотребна бюрократична тежест “.

„ В работата си ще съблюдавам на първо място буквата и духа, задачите и правилата на Закона за водите, тъй че да се реализира интегрирано ръководство на водите в полза на жителите, да се отбрани здравето на популацията, да се опазят речните екосистеми и подземните и минералните води за бъдещите генерации “ – по този начин новият шеф на БДИБР декларира правилата, по които ще управлява и съставлява басейновата дирекция. – „ Служителите не би трябвало да се тормозят за работните си места и могат да бъдат сигурни, че не се възнамерява политическа чистка. С доста от сътрудниците съм работил по време на престоя си в БД преди години и имам отлични усещания за професионализма им. Екипната работа е извънредно значима за справяне с провокациите при ръководството на водите, тъй че ще се разчита на общите знания и опит “ – добавя той.

Георги Велев е роден през 1985 година в София, само че получава междинното си обучение в Пловдив, където приключва Езикова гимназия “Пловдив” с профил британски език. Получава магистърска степен по право в Софийски университет “Свети Климент Охридски” и приключва втора магистратура по европейско право със специализация по енергийно право и климатични промени в Университета в Гронинген, Нидерландия.

Работи над 10 години като юрист в Басейнова дирекция – Пловдив и EVN България, където придобива опит в сфери като ръководство на водите, запазване на биологичното многообразие, енергийна политика, устройство на територията, облигационно и вещно право. Участва като доброволец, юридически съветник и координатор в голям брой доброволчески начинания, проведени от неправителствени организации като “За Земята” и WWF България, и от цивилен групи като “Прозрачни планини” и “Да спасим Карадере”.

С встъпването си в служба Георги Велев споделя своето разбиране, че секторът води е извънредно комплициран и съставлява пресечна точка на природозащитни, публични и бизнес ползи. Затова е належащо издаването на разрешителни за водовземане и прилагане на водни обекти да става след прецизна преценка на условията на закона, тъй че опазването на околната среда и публичният интерес да не бъдат подценявани поради финансови облаги, а контролът върху публично значими действия като производството на електрическа сила от Водноелектрическа централа, използването на минерални води и почистването на реки от наносни отсрочения да насочи потенциала на басейновата дирекция върху проблематични проблеми, а не върху дребния бизнес.

„ Сега е моментът дружно с всички сътрудници в Министерството на околната среда и водите да стартираме да осъществяваме смяната, от която има потребност страната “, е поръчката на Георги Велев за бъдещата работа на БДИБР.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР