Вицепремиерът отговаря на въпроси на бизнеса, свързани с кандидатстването за

...
Вицепремиерът отговаря на въпроси на бизнеса, свързани с кандидатстването за
Коментари Харесай

Пеканов: Индексация на договорите по плана не е предвидена, трябва национално финансиране

Вицепремиерът дава отговор на въпроси на бизнеса, свързани с кандидатстването за европейските средства
Индексация по договорите със средства от Плана за възобновяване и резистентност не е планувана, тя би трябвало да се случи с национално финансиране.

Това изясни вицепремиерът Атанас Пеканов на въпрос на зам.-председателя на Управителния съвет на Камарата на строителите в България инж. Любомир Качамаков по време на конференцията " Парите по проекта за възобновяване и европейските структурни фондове ", проведена от " 24 часа " и най-голямата работодателска организация у нас - КРИБ.

Качамаков попита с какви средства ще се обезпечи една бъдеща индексация на договорите по проекта за възобновяване и устойчивост и дали е планувана такава, както и по кое време ще е подготвен единният механизъм за всички възложители по използване на методиката, призната от Министерския съвет.

Пеканов уточни, че поддържа по-голямото присъединяване на народен запас, като диалози се водят с финансовото министерство, само че индексация изрично би трябвало да има. По отношение на методиката Пеканов отговори, че тя също би трябвало да се създаде от финансовото министерство. 

По думите му към развой на индексация гледат доста страни, защото високата инфлация затруднява реализацията на плановете.

Пеканов акцентира още, че все още проектът ни е наддоговорен с към 1 милиарда лева заради преизчисляването на ресурса, който страната ни ще получи. Вместо 12,6 милиарда лева България ще вземе общо 11,7 милиарда лева по двата транша.

По думите на вицепремиера включването на нови планове е мъчно от позиция на това, че и настоящите ще изискват национално дофинансиране.

" Регламентът ясно споделя, че възможни промени в проекта са единствено по линия на неспособност нещо да се случи ", разясни той и даде образец с измененията по линия на невъзможността ни да затворим въглищните централи в контрактувания период.

" Други промени в секторни политики мъчно могат да се вършат, тъй като не можем да обосновем потребността. Европа се пробва по този начин да фиксира обществени вложения, залагането на нови планове ще сложи под въпрос тяхната реализация, тъй като няма време ", изясни вицепремиерът.

На форума той получи и писмо от Националния ръб по туризъм за включване на планове от бранш туризъм в Плана за възобновяване и резистентност.

" Процедурите, които са планувани по проекта, са извънредно значими за бизнеса, доста добре структурирани. Апелирам оптимално бързо доста огромен размер от средства да бъдат предоставени. По процедурата за софтуерна рационализация над 1470 плана останаха в аварийни описи. Методиката за оценка е обвързвана с финансови индикатори, само че предприятия с доста близки финансови индикатори получават друга оценка. Това, което ние написахме от името на Асоциацията на организациите на българските работодатели, е да се предложат спомагателни средства. Предложението ни е да се наддоговорят съразмерно фирмите в описите с запаси, с цел да могат тези компании оптимално бързо да осъществят плановете си. Вторият е за предстоящата процедура за фотоволтаици. Средствата обаче ще стигнат за още по-малко предприятия, тъй като оптималният размер на гранта е 1 млн. лева От кандидатстващи 6-7 хиляди плана ще има пари за 550. Добре е да бъдат подкрепени доста повече компании. В Австрия в последните 8 година има непрекъснато отворена процедура. Какво може да предложим, тъй като парите няма да стигнат? За компаниите с до 400 служащи имаше условие финансовите им показатели  да влизат в критериите на междинни компании, което е малко невероятно. Затова от АОБР предложихме финансовият индикатор да отпадне или доста да се увеличи ", сподели Теодора Овчарова, съпредседател на Съвета по европейски стратегии в КРИБ.

Подкрепям да търсим финансиране за тези стратегии, към които има интерес. За стратегиите за ВЕИ би трябвало да търсим метод ресурсът да се усили, само че това би трябвало да е посоката, отвърна Пеканов.

Имаме статистиката и емпирични доказателства, с които можем да подкрепим отварянето на разговор с Европейска комисия. Има буфер в проекта за 40 млн. лева, който би трябвало да се употребява за наемане на външни консултанти, основната дирекция се отхвърля от този запас, това ще даде опция този запас да се върне и да усили процедурата по софтуерна рационализация, ще помогнем на няколкостотин организации да осъществят плановете си, разяснява и министърът на нововъведенията Александър Пулев.

Лимитът за ВЕИ бе повишен на 200 млн. лева,. тъй като преди бе заложен 20 млн. лева Представете си какъв щеше да е диалогът в този момент, в случай че още бе по този начин, добави Пулев.

Какво може да се добави към жилищните фондове, с цел да се форсира и усили размерът и в стратегиите за декарбонизация да се включи предметът здания, попита Иван Велков от Българската строителна асоциация към Българската стопанска камара.

От една страна, поддържам и считам, че енергийната успеваемост е доста значим приоритет. Той е и приоритет на Европа. От друга страна - над 1 милиарда и половина са отделени за задачата в проекта. Смятам, че законът за ръководство на етажната благосъстоятелност щеше да е добре да мине в този парламент, даже не разбрах за какво депутатите въобще не го разгледаха, а той бе добре квалифициран от Министерство на регионалното развитие. Сериозен запас е обособен към този момент по проекта. Кандидатстванията са отворени до май. Надявам се във втория стадий да подобрим плановете там, където е имало проблеми, отвърна Пеканов.

Има ли изясненост, разбрахме, че вече две компании са определени да ръководят фонда за декарбонизация, само че не е ясно дали той ще бъде структуриран като останалите фондове или ще се ръководи от едно място, попита Надя Данкинова, изпълнителен шеф на „ Фонд за стабилно градско развиване на София “ (ФУГРС).

Тези елементи занапред ще се доработват. Преди няколко седмици имаше решение на Министерския съвет, което не дефинира ясно функционалностите, а разпореди на Министерство на регионалното развитие и Министерството на нововъведенията да разработят предложение, отвърна Пулев.

Интензитетът на безвъзмездните финансови помощи всеобщо падна, само че допустимо ли е тези за теоретичен труд да бъдат планувани по-високи от 50%, попита пък Станислав Младенов.

Интензитетът пада във всички тези стратегии и се заместват с други принадлежности. Краткият отговор е, че това е наклонността и насоката от Европа. Реално в този момент няма условия една куха компания да пристигна в случай, че имаме условие за самоучастие с 50%, отговори Пулев.

Най-големите фондове - районните, са останали най-после, ние молим да се стартира работа и по предоговарянето на този фонд, сподели Стоян Ставрев, член на УС на КРИБ.

Опитваме се на цялостни обороти да си подпишем всички оперативни съглашения. Не е съвършен сюжетът, в който влязохме в кабинета на 2 август и нямаше нито една утвърдена структурна стратегия. Приключихме с всички планове на обща стойност 20 милиарда лева Ще приоритизираме това, отвърна Пулев.

Теодора Илиева, съпредседател на Съвета по европейски стратегии в КРИБ, изиска да се изясни какво значи партньорство сред дребни и огромни компании за процедурата за софтуерна модернизация към Министерството на нововъведенията. Илияна Илиева, основен шеф на дирекция " Европейски фондове за конкурентоспособност " обясни, че на този стадий не се мисли за ограничавания кое да е водещото дружество - дребното или огромното. 

Тя изясни още и, че във връзка с ограниченията за кръгова стопанска система, които до дни ще се пуснат за публично разискване, не всички браншове от хранително-вкусовата промишленост ще бъдат възможни. Причината е, че множеството от тях са включени в стратегии на Министерството на земеделието. Например скоро то е отворило огромна процедура за софтуерна рационализация за този бранш.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР