Вицепремиерът на Русия и бивш министър на спорта Виталий Мутко

...
Вицепремиерът на Русия и бивш министър на спорта Виталий Мутко
Коментари Харесай

Русия не чака нищо добро от МОК, каза вицепремиерът Виталий Мутко

Вицепремиерът на Русия и някогашен министър на спорта Виталий Мутко разяснява идното съвещание на Изпълнителния комитет на Международния олимпийски комитет (МОК), който би трябвало да вземе решение за присъединяване на страната на олимпийските игри в Пьончан. Според Мутко Русия е подготвена за най-лошото и не чака нищо позитивно да излезе от срещата.

МОК ще разгласи финалното си решение за присъединяване на Русия в Пьончан 2018 на 5 декември, когато в Лозана е съвещанието на Изпълнителния комитет.

До момента Световната антидопингова организация (WADA) предложи страната да не бъде измежду участниците на олимпийските игри, тъй като отхвърли да одобри наказванията след следствието на комисията " Макларън ". В момента комисиите ръководени от Денис Осуалд и Самуел Шмид би трябвало да показват резултатите от своето следствие. Комисията " Осуалд " ревизира още веднъж всички позитивни проби, а " Шмид " проверява присъединяване на чиновници на Министерството на спорта в прикриването на допинг нарушавания.

" Не е нужно да чакаме нищо, нито ние, нито съветският народ. Всеки вижда какво се случва – основава се една заблуда, че ние сме основали голям скрит план. Изкараха ни неприятните и в този момент ни приписват всевъзможни грехове ", сподели Мутко пред " РИА Новости ". " Вече разясних, че осем от медалите, които спечелихме бяха при спортисти, които упражняват при задгранични треньори. Защо обаче никой не ги разпитва ".

Мутко намерено атакува WADA и МОК като основни виновници за обстановката, в която изпадна Русия. Според него те не са подхванали никакви ограничения, с цел да се спрат позитивните допинг проби, а в противен случай – помогнали са това да се разрасне.

" Защо не се търси отговорност от тях, а за всичко е отговорна Русия. WADA има 22-а чиновници в лабораторията в Сочи, само че какво правеха те, несъмнено са спали?! Мога да попитам и кой е взел тестът на Александър Легков, дано ни отговорят за какво капачето на стъкленицата е затворено след шест капвания, а не след 15 ", добави Мутко.

 Русия не чака нищо положително от МОК, сподели вицепремиерът Виталий Мутко
© Reuters

В последния месец общо 10 съветски състезатели бяха осъдени с доживотни наказания. Шестима представители на тима по ски тичане и четирима състезатели по втурване с шейни бяха уличени в приложимост на допинг.

По информация на друго съветско издание " Известия " общо 50 съветски спортисти ще заведат правосъдни искове против професор Ричард Макларън. Ръководителят на самостоятелната комисия на WADA ще бъде измамен под отговорност, защото съветските състезатели настояват, че той показва погрешни данни.

" Вече сме обжалвали всички санкции пред Спортния трибунал (CAS) и чакаме решение. Ако той отсъди в наша изгода то тогава ще заведем доста каузи за клюка против професор Макларън ", сподели Елена Валбе, президент на федерацията по ски тичане.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Допингът и Русия (154)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР