Вицепремиерът Мария Габриел връчи почетна награда на холивудския актьор Джон

...
Вицепремиерът Мария Габриел връчи почетна награда на холивудския актьор Джон
Коментари Харесай

Мария Габриел връчи почетна награда на Джон Войт за принос към сближаването между България и САЩ

Вицепремиерът Мария Габриел връчи почетна премия на холивудския артист Джон Войт за принос за съдействието сред България и Съединени американски щати, оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

Наградата беше връчена в Лос Анджелис в тазгодишното издание на Българските награди за принос към изкуството, културата, образованието и науката.

„ В Деня на националните будители отдаваме респект към основателите и пазителите на българската нематериалност, език и просвета. Радвам се, че Българските награди за принос към изкуството, културата, образованието и науката се връчват точно в този ден. Нека премиите се трансфорат в традиция, дано сплотяват, въодушевяват и събират от ден на ден другари на България дружно “, сподели Мария Габриел.

С премията се отличават и получават признанието на българската общественост от Западния бряг на Съединени американски щати изтъкнати персони (българи и чужденци), за техния принос към българското изкуство, просвета, обучение и просвета. Инициатор на концепцията е Бойко Христов, общоприет консул на България в Лос Анджелис. Наградите са проведени от фондация BgFace - Bulgarian Foundation for Art, Culture and Education и подкрепени от Генералното консулство в Лос Анджелис.

Тази година спечелили в четирите категории - изкуство, просвета, обучение и просвета, са надлежно пианистът Милен Киров, ръководителят на българския културен център " Рипни, Калинке " Саня Кирова, Първо българско учебно заведение " Васил Левски " в Лас Вегас и архитектът проф. Иван Ташев.

Почетната премия за принос за връзките в областта на културата и изкуството сред Съединени американски щати и България бе връчена от Мария Габриел на известния американски артист Джон Войт. Той е притежател на редица награди, измежду които „ Оскар “ за основна мъжка роля, няколко награди „ Златен глобус “ и премия БАФТА.

„ Вие сте притежател на редица влиятелни награди от най-високо равнище. Удоволствие е да поднеса българската премия за принос към доближаването на България и Съединени американски щати. Поздравявам Ви за достиженията и Ви убеждавам, че сте част от хората, които назоваваме другари на България “ - с тези думи Мария Габриел връчи оценката на Войт.

„ Ще оценявам тази премия и ще се веселя да продължа да върша още планове в България “, съобщи Джон Войт.

На събитието участваха повече от 200 публични посетители, измежду които режисьорът Стефан Командарев и членове на Академията за връчване на влиятелната премия „ Оскар “. Церемонията приключи с показване на филмовия откъс на българската номинация за премиите „ Оскар “ - филмът „ Уроците на Блага “.

По-рано през днешния ден вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с кмета на Лос Анджелис Карън Бас по време на работното си посещаване в града. В рамките на визитата си вицепремиерът и министър на външните работи се срещна и с представители на Американския еврейски комитет и водещи еврейски организации в Лос Анджелис.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР