Вицепремиерът Корнелия Нинова призна, че въпросът за съкращаване на акредитираните

...
Вицепремиерът Корнелия Нинова призна, че въпросът за съкращаване на акредитираните
Коментари Харесай

Съкращаването на руски дипломати все пак е обсъждано в кабинета, докладите на ДАНС - с 2 души на Радев

Вицепремиерът Корнелия Нинова призна, че въпросът за редуциране на упълномощените съветски дипломати в България е обсъждан на оперативно съвещание на Министерския съвет по отчет на Теодора Генчовска.

Тя обаче отхвърли да е взела участие в Съвета за сигурност, на който са обсъждани отчети на ДАНС за нерегламентирана разследваща активност на съветски дипломати и се разграничи от него. По думите ѝ в Съвета няма представител на Министерството на стопанската система след 2021 година

Нинова разгласи пред Нова ТВ, че тя и министрите от Българска социалистическа партия били срещу предлагането за понижаване на Руското посолство за реципрочно отношение по отношение на българското дипломатическо посланичество в Москва. Тогава Генчовска не е показала тъкмо число за възможното редуциране, а единствено че става дума за огромен брой хора.

Нинова направи ангажименти, че " България би трябвало да е суверенна и самостоятелна от външно въздействие ", само че се оплака, че никой нямал " правдиво поднесена информация " в Министерски съвет за хипотетичния шпионаж.

В същото време Корнелия Нинова уличи Румен Радев в неистина поради това, че в сряда той твърдеше, че няма данни за аргументите за изгонването на руснаците.

" Двама души от президентството е имало на Съвета по сигурността. Президентът Радев е знаел. Председателят на ДАНС заяви, че е осведомен и основният секретар на президентството ", сподели тя.

От обясненията ѝ стана ясно, че най-голямата ѝ рецензия не е против изгонването на руснаците от България (макар че " моментът е извънредно несъответствуващ " ), а против това, че министрите на Българска социалистическа партия не са получили опция да гласоподават " Против " това предложение на съвещание на Министерски съвет.

На няколко въпроса на водещите дали Петков е нарушил процедурата, Нинова разгласи, че няма нищо нелегално, само че " въпросът е по-голям ".

Тя изрази неодобрение и от това, че Българска социалистическа партия разбрали от медиите за няколко решения на държавното управление, свързани с Русия като закриването на въздушното пространство за съветски самолети " когато Христо Проданов уговаряше туристическия сезон ", прекъсването на достваките от " Газпром ", или прекъсването на пропагандните съветски малките екрани в България.

Нинова пропусна да означи, че затварянето на въздушното пространство се случи ден откакто Русия атакува Украйна и стартира пълномащабна война, че " Газпром " едностранно промени изискванията по контракта с България и също едностранно взе решение да спре доставките за страната, а възбраната на съветски малките екрани РТ и Спутник е част от общоевропейските наказания против Русия.

На въпросите дали е склонна да прави обединения с партии като " Възраждане " или " БГ Възход " на Стефан Янев, Нинова не отхвърли изрично тази догадка, само че сподели следното: " Не е допустимо да се промени европейския път на България и не е рационално. Внушението, че би трябвало да се сътвори евроатлантическо болшинство против друго, е опит на Борисов да се препере и да се не помни другото болшинство, поради което хората бяха излезли на улицата ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР