Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заминава за Лондон, където

...
Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заминава за Лондон, където
Коментари Харесай

Захариева ще участва в срещата на страните в Берлинския процес по Западните Балкани

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева отпътува за Лондон, където ще взе участие в годишна среща по Западните Балкани на външните министри от страните в Берлинския развой.

Във фокуса на диалозите ще бъдат районната съгласуваност и усилване на съдействието в областта на сигурността, превъзмогване на младежката безработица и поощряване на бизнеса.

Първите дипломати на Англия, Австрия, България, Германия, Италия, Словения, Франция и Хърватия ще беседват на следващия ден със шестимата си сътрудници от Западните Балкани, а за срещата е поканена и Полша, която ще бъде хазаин на форума през 2019 година, както и представители на Европейски Съюз и интернационалните финансови институции.

Инициативата " Берлински развой " бе подета от канцлера Ангела Меркел през 2014 година. По време на последната среща в Триест, в която бе включена и България, бяха утвърдени вложения на стойност над половин милиард евро, от които близо 190 милиона евро ще бъдат обезпечени от Европейски Съюз, а останалата част от заеми от Европейска инвестиционна банка, Европейска банка за възстановяване и развитие, както и посредством национално съфинансиране от страните от Западните Балкани. Сред утвърдените през предходната година планове бяха газовият интерконектор сред Сърбия и България, железопътната връзка сред страната ни и Македония като част от транспортен кулоар номер 8, както и железопътната връзка сред България и Сърбия в границите на европейския кулоар номер 10.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР