Вицепремиерът и министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова подготвя

...
Вицепремиерът и министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова подготвя
Коментари Харесай

Министър Нинова: Готови сме с проект за Закон за събиране на вземанията


Вицепремиерът и министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова приготвя нов независим план на Закон за събиране на вземанията против колекторските компании, написа „ news.bg “.

На конференция пред публицисти след среща с организациите на потребителите, Нинова изясни, че е реализирано политическо единодушие да се сложат ред и правила в колекторските компании. Наясно сме против какво се изправяме. Наясно сме каква мощ имаме против себе си и какво може да последва от това, съобщи Нинова.

Какво ще включва самият закон: ще има обществен указател на компаниите, които се занимават със събиране на вземанията, шефовете на компаниите не би трябвало да са осъждани и да не е имало наказателни преследвания за закононарушение от общ темперамент против тях. Кредиторът, който трансферира вземането, би трябвало документално да уведоми длъжника, че го трансферира и на кого го трансферира. Длъжникът може да предяви претенциите, като ще може да оспори това взимане.

Ще се забранят дейности за събиране на вземанията посредством тормоз, засегнатост, телефонни повикване от 20 ч вечерта до 7 часа сутринта. Новият заемодател, който придобие вземането води и поддържа указател на цялата писмена документи с длъжника. Контролът ще се реализира от КЗП, а неспазването на отговорностите по контракта ще се санкционира с санкция до 10 до 50 000 лв..

В закона се планува още новият заемодател да няма право да желае от потребителя каквото и да е заплащане, друго от сумите уговорени в контракта с първичния заемодател. За спазването на разпоредбите е планувано подпомагане от органите на Министерство на вътрешните работи.

Има случаи, в които вземането е за една сума, а този, който отива да събира вземането е натоварил сумата с всевъзможни такси за услуги и така нататък Има случаи, от които от 10 лв., внезапно човек се оказва, че би трябвало да дълги 500 или повече лв., посочи Нинова.

Хората имат потребност от закрилата, с цел да видят, че има страна, която няма да разреши произвол върху тях и техните фамилии, акцентира икономическият министър.

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов изясни, че контролът върху колекторските компании ще се реализира с физически и контролни инспекции. В рамките на цялата тази контролна активност ще се постановат наказания, които не са дребни и имат за цел възпиращ резултат, акцентира Маргаритов. Един от най-съществените нови моменти в Закона за събиране на вземанията е, че самото оспорваме от страна на длъжника, че дължи нещо, би трябвало да докара до неотложно преустановяване на активността от събиране от колекторите и делото да отиде в съда, безапелационен бе Маргаритов.

Даниел Лазаров от Националната организация " Защита на потребителите " благодари на Нинова за оказаното подпомагане и помощ против активността на колекторските компании. " Тя пристигна, сподели и направи нещо ", похвали новият министър Лазаров. По думите му за последните 12 години потребителите не били поставени на водещо място, а без консуматори, няма стопанска система и това е несъмнено. Икономиката и икономическата рецесия е в резултат на занемарената потребителска отбрана досега. Това е истина, която никой не може да оспори, уточни Лазаров.

Той уточни, че когато колекторските компании работят по разпоредбите българският консуматор ще бъде предпазен и 12 стотинки няма да се трансфорат в 480 лв..

Предстои планът на закона за събиране на вземанията до седмица - две първо да влезе в Министерски съвет, а по-късно за гласоподаване в Народното събрание.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР