Вицепремиерът и министър по ефективното управление Калина Константинова настоя народните

...
Вицепремиерът и министър по ефективното управление Калина Константинова настоя народните
Коментари Харесай

Калина Константинова настоя депутатите да възложат одит на „Български пощи“

Вицепремиерът и министър по ефикасното ръководство Калина Константинова настоя народните представители да възложат одит на Сметната палата за положението на „ Български пощи “. В хода на разисквания по запитване от народните представители от „ Възраждане “ по отношение на положението на „ Български пощи “ и неизплатените заплати на чиновниците и хакерската офанзива от 16 април, Константинова уточни, че в пълномощията на Народното събрание е да разпореди осъществяване на инспекция отвън плануваните за годината и по тази причина ви приканвам, да го извършите.
В хода на питането Настимир Ананиев, депутат от „ Продължаваме Промяната “, съобщи че ще внесат искане за насрочване на обсъждане за положението на сдружението и взимане на решение от Народното събрание за възлагане на одит от Сметната палата за сходство при финансовото ръководство на „ Български пощи “.
Председателстващият съвещанието Кристиан Вигенин насрочи разискването за 20 май.
В началото на своето изявление вицепремиерът Константинова акцентира, че до момента „ Български пощи “ освен не са били приоритет на ГЕРБ, само че и не са били включени в обсега за киберсигурност, нито в листата със стратегически обекти.
„ Върху тяхната осведомителна сигурност не е упражняван никакъв надзор и поддръжка “, сподели Константинова и съобщи, че през днешния ден множеството са ангажирани към благосъстоянието на „ Български пощи “.
Вицепремиерът заяви, че е осъществен одит от страна на инспектората към Министерския съвет и са установени редица нарушавания, свързани с ръководството на собствеността на сдружението.
Така да вземем за пример цената, която е избрана за отдаване чартърен въз основата в центъра на Пампорово, е в пъти под пазарната.
Константинова уточни, че тя е била отдадена за 0,86 лева на квадратен метър или два лв. на стая във висок сезон. Това са констатациите на вътрешния одит. По предписание на вицепремиера Константинова е изтънчен и отчет от Агенцията за държавна финансова ревизия, който се чака при започване на юни. Вицепремиерът заяви, че е изпратила писмо, в което упорства в своя отчет за финансовото положение на сдружението за последните две години, да бъдат взети под внимание и констатациите от одитния отчет. Друга констатация, която Константинова засяга за положението на сдружението, е съществуването на 2600 работни станции с морално стар хардуер, на които е невероятно инсталирането на актуален антивирусен програмен продукт. Тя добави, че 400 от компютрите след хакерската офанзива, към този момент са негодни за приложимост.
Константинова заяви, че в границите на нейните пълномощия е да сезира способените органи, които да открият отговорните лица за положението на сдружението. Сезирани са Националната организация за приходите, Държавната организация „ Национална сигурност”, Министерство на вътрешните работи и икономическата полиция, които да извършат съответните инспекции.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР