Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе участие

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе участие
Коментари Харесай

Габриел в Киев: Солидарността и единството на европейското семейство се отстояват в трудни моменти

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе присъединяване в неофициалната среща на външните министри на Европейския съюз (ЕС), която се организира в Киев. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Това е първа среща във формат външни министри на всички 27 страни членки, която се състои отвън Европейски Съюз. Като „ историческа “ и израз на „ взаимност “ с Украйна я дефинира висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. „ Бъдещето на Украйна е в Европейски Съюз “, добави той.

„ Днес, в Киев, с външните министри на Европейски Съюз показваме продължаващата ни поддръжка за Украйна. Благодаря на домакините - президента на Украйна Володимир Зеленски и министъра на външните работи Дмитро Кулеба, и на висшия представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел за самодейността срещата да бъде извършена в Украйна “, съобщи българският вицепремиер и външен министър Мария Габриел.

„ Солидарността и единството на европейското семейство не са даденост, а се отстояват в сложни моменти. Подкрепяйки суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в нейните интернационално приети граници, България поддържа правилата и полезностите за народна власт, независимост, почитание “, сподели още Мария Габриел.

В изявлението си на форума тя акцентира на военната помощ за Украйна в сходство с решенията на Народното събрание на Република България, присъединяване на България в задачата на Европейски Съюз за даване на помощ на Украйна EUMAM, взаимната декларация на Г-7 в поддръжка на Украйна и подписването ѝ от България. Габриел акцентира и стратегическата значимост на Черно море и поддържането на сигурността и стабилността в района.

Преди началото на срещата вицепремиерът взе участие в гала по полагане на венци в памет на починалите за Украйна.

На гала по полагане на венци пред „ Стената в памет на починалите за Украйна “ дружно с министрите показахме своето почитание към починалите. Поклон пред паметта им, написа във фейсбук вицепремиерът и външен министър.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба приветства днешната първата среща на европейските си сътрудници в Киев.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че е предложил Украйна да получи следващата година до 5 милиарда евро в границите на многогодишно съдействие по линия на европейски механизъм, съобщи Ройтерс.

" Надявам се да реализираме съглашение преди края на годината ", сподели Борел на взаимна конференция в Киев с украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба.

Европейският механизъм за поддръжка на мир, основан през 2021 година, е инструмент на Европейски Съюз за извънбюджетно финансиране на отбранителни и военни действия в границите на Общата външна политика и политика за сигурност.

Кулеба прикани за ускорение на юридическата процедура по предаване на замразени съветски активи на Украйна.

Това би било от изгода както за Европейски Съюз, по този начин и за Украйна, съобщи украинският външен министър. Той се аргументира, че тези активи биха могли да оказват помощ за финансиране на възобновяване на Украйна след съветската инвазия.

Русия " отделя големи запаси ", с цел да предивика разделения сред съдружниците на Киев, предизвести Кулеба и прикани Запада да не влиза в играта й.

Броени часове по-рано представителят на Кремъл Дмитрий Песков загатна за отмалялост в западния лагер от поддръжката за Украйна, отбелязва Агенция Франс Прес.

" Най-голямата вяра на (руския президент Владимир) Путин е точно, че Западът и светът ще се уморят да бъдат на страната на Украйна в тази война. Русия отделя големи запаси за това ", съобщи Кулеба.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР