Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва във

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва във
Коментари Харесай

Габриел: За България интеграцията на Западните Балкани стои високо в дневния ред на ЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе участие във форума „ Европейски Съюз среща Балканите “. Организатори на събитието бяха членът на Европейския парламент /ЕП/ Илхан Кючюк , президентът на Атлантическия клуб в България доктор Соломон Паси и изпълнителният шеф на Европейския демократичен конгрес

Алва Фин , които откриха конференцията. С основно изявление се включиха Мария Габриел и европейският комисар по политиката на съседство и разширение Оливер Вархеи , а с видеобръщение – ръководителят на Екологичен потенциал Роберта Мецола .

Събитието е отдадено на тактиката на Европейски Съюз към района на Балканите . Организирано е от Европейския демократичен конгрес, с поддръжката на „ Алианс на либералите и демократите за Европа “ /АЛДЕ/ и Атлантическия клуб в България, както и с поддръжката на Министерството на външните работи.

„ Западните Балкани са неразделна част от Европа и заемат значимо място в политическия дневен ред на Европейски Съюз. България е и ще продължи да бъде благонадежден сътрудник на Западните Балкани по пътя на тяхната интеграция към Европейския съюз. Сложната геополитическа обстановка и световните провокации подлагат на риск европейската и международна сигурност. Повече от всеки път се откроява смисъла на стратегическото партньорство сред Европейски Съюз и Западните Балкани. Интеграцията и солидарността са отговор на заканите за мира и сигурността “, съобщи Мария Габриел .

Вицепремиерът акцентира на нуждата да се продължи придържането към правилото на прогрес съгласно личните заслуги, който е в основата на процеса и методологията на политиката на разширение.

„ Важно е да намерим баланс сред отговора на геополитическите опасности и пълноценното осъществяване на нужните условия “ , добави Габриел.

Със заключенията си от декември 2023 година европейските водачи потвърдиха готовността на Европейски Съюз да направи идната крачка в интеграционния развой и публично да открие договарянията с Република Северна Македония, щом страната извърши уговорката си за конституционна смяна. На 21 март 2024г. Европейският съвет взе историческо за Босна и Херцеговина решение за начало на договаряния за присъединение. Мария Габриел сложи акцент и върху напредъка на процеса на скрийнинг с Албания през миналата година и постигнатите резултати в първите месеци от мандата на новото държавно управление на Черна гора. Вицепремиерът съобщи също, че постигането на цялостна нормализация в връзките сред Сърбия и Косово е от основно значение за стабилността на целия район. Акцент бе подложен и върху активизирането на връзките сред Европейски Съюз и Турция в области като търговия, климат, нововъведения, контакти сред хората.

„ България работи за доближаване и още по-силна съгласуваност сред Западните Балкани и Европейския съюз – от енергийна, транспортна и цифрова до съгласуваност сред хората и повече благоприятни условия за младите в областта на образованието и науката. Важно е да дадем повече видимост на плановете, осъщестяващи контакт сред хората, на сполучливите партньорства и общите начинания “, заключи Мария Габриел.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР