Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел ръководи заседанието

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел ръководи заседанието
Коментари Харесай

Мария Габриел: Полаганите от България усилия се виждат и оценяват в ОИСР

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел управлява съвещанието на Междуведомствения координационен механизъм (МКМ) за Организацията за икономическо сътрудничество и раз, което се организира в Министерство на външните работи, оповестиха от ведомството.

В рамките на съвещанието бе изработен обзор на положението на процеса на присъединение на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз и на постигнатите резултати от извършените до момента задачи и оценки в границите на техническите прегледи.

„ Резултатите от извършените досега полемики по присъединението в комитети и работни групи на Организацията за икономическо сътрудничество и раз са окуражаващи. Страната ни към този момент е получила позитивно мнение от четири работни групи “, уточни вицепремиерът Мария Габриел.

„ Полаганите от България старания се виждат и правят оценка в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Докладът за България регистрира политическата непоклатимост на страната ни с встъпването във функционалности на постоянното държавно управление и смята, че тя се движи с положителни темпове, които в последните месеци очевидно са се ускорили “, сподели още Мария Габриел.

Тя насочи признателност към участниците в МКМ и ведомствата, които съставляват за усилената работа, постигнатите резултати и поредния и непрекъснат ангажимент.

„ Процесът на присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз е обвързван със съществено натоварване за цялата администрация. За да може да движим с положителни темпове, тъй че да приключим процеса в границите на три години, каквато е нашата цел, е належащо дилемите, свързани с Организацията за икономическо сътрудничество и раз да продължат да бъдат обсъждани с предпочитано внимание “, подчертава вицепремиерът. „ България напредва решително, само че не трябва да подценяваме провокациите, с които следва да се срещнем “, добави Мария Габриел.

В този подтекст бе разискван план на Решение на Министерски съвет за установяване състава на екип, работещ по въпросите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз в посолството на Република България в Париж, Франция. Предвижда се екипът за работа по Организацията за икономическо сътрудничество и раз да включва с изключение на дипломати от външно министерство и представители на МФ, МИИ и МИР, като при открита нужда, екипът може да бъде уголемен и с представители на други институции. „ Страната ни би трябвало да бъде деен участник в активността на работните органи на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, като от значимо значение е представителите на България да се включват в полемиките на място “, акцентира Габриел.

Междуведомственият координационен механизъм (МКМ) за Организацията за икономическо сътрудничество и раз действа от 2017 година като непрекъснат съвет с главната задача да реализира цялостна съгласуваност на процеса на подготовка на България за участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. МКМ се управлява от министъра на външните работи и включва заместник-министри на останалите министерства, ръководители на държавни организации и комисии, и ръководители на други институции, които биха могли да вземат присъединяване в подготовката на България за участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР