Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел откри изложба

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел откри изложба
Коментари Харесай

Мария Габриел откри изложба, посветена на годишнина от дипломатическите отношения между България и САЩ

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел откри галерия във връзка 120-ата годишнина от установяването на двустранните дипломатически връзки сред България и Съединени американски щати по време на банкет в Министерство на външните работи, оповестяват от пресцентъра на външно.

“Непреходни остават връзките сред България и Съединени американски щати, които се основават на взаимно почитание, доверие и другарство сред хората, и които ние всички продължаваме да укрепваме и надграждаме ", съобщи в словото си пред формалните посетители Мария Габриел. Тя акцентира, че наше предопределение е да пишем историята на другарството сред двете страни от Стария и Новия свят, решени дружно да изградят общо бъдеще на сигурност и непоклатимост, от двете страни на необятния Атлантик.

,,Вярвам, че в днешната експозиция всеки може да открие нашата история, памет, очаквания и фантазии. Това завещание е наша отговорност, което би трябвало да запазим и предадем на идващите поколения‘‘, посочи още вицепремиерът.

Приветствие насочи и посланикът на Съединени американски щати в България Кенет Мертен, който също даде висока оценка на двустранните връзки.

Сред формалните посетители на събитието бяха ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и задгранични дипломати и държавници.

Експозицията е част от целогодишната стратегия от тържествени събития и културни прояви, отдадени на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически връзки сред двете страни. Тя е готова от Министерство на външните работи със съдействието на Държавния културен институт и Изпълнителна организация за българите в чужбина.

Двуезичната документална галерия показва тематики, измежду които първите упълномощени дипломатически и консулски представители, подписани съглашения и осъществени визити на високо и най-високо ниво, двустранна търговия и вложения, културно взаимоотношение, партньорство в образованието и науката, контакти сред хората и др.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР