Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе категорична,

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе категорична,
Коментари Харесай

Габриел за Лавров в Скопие: България е членка на ЕС и има много ясно прието поведение


Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе безапелационна, че не се планува двустранна среща с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, чийто аероплан получи позволение да прелети през територията на България на път за Скопие.

" Но по какъв начин може да ми задавате този въпрос, мисля, че отговорът ми е доста явен, тъй като България е членка на Европейския съюз и има доста ясно признато държание и метод, по който се отнасяме към такива срещи. И аз считам да застана твърдо зад него, както го върша от ден първи, откогато съм външен министър. Благодаря ", съобщи Габриел в НАТО, където взе участие в срещата на външните министри от алианса.

Припомняме ви, че във вторник Министерство на външните работи позволи краткотраен въздушен кулоар за реализиране на полет на Специалния летателен отряд „ Россия “. Даденото позволение се дава за присъединяване в съвещанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров и попада под изключенията от използването на санкционния режим на Европейски Съюз по отношение на него. Даденото позволение не се отнася за членове на делегацията му, които също са глобени лица, според настоящото право на Европейски Съюз, което е категорично упоменато в нотата-отговор на българската страна.

" Не всички членове на делегацията на съветския министър на външните работи Сергей Лавров са получили позволение да преминат през българското въздушно пространство за срещата на ОССЕ в Скопие, която стартира на следващия ден. София в никакъв случай не би си разрешила да даде позволение за прехвръкване през въздушното пространство, в случай че нямаме ясна визия за състава на делегацията. Затова, като се изключи че разрешението е краткотрайно, тъкмо за задачата на срещата, също толкоз беше значимо да имаме цялостен лист с делегацията и ясно сме споделили, че когато в листата има човек, който е включен в санкционните описи на Европейски Съюз, той няма право да пътува ", съобщи Мария Габриел на влизане на съвещанието на министрите на външните работи на НАТО в Брюксел.

" И това сме и създали. Фактът че господин Лавров може да пътува, е обвързван с изключенията, които на него са дадени, бивайки в листата за интернационалните конгреси, да може да взе участие. Затова и продължителността на това изключение е доста ясно дефинирана - от три часа за съвещанието до 72 часа ", сподели още Габриел.

На въпрос, дали в делегацията на Лавров е имало лица от санкционния лист на Европейски Съюз, вицепремиерът и външен министър отговори: " Делегацията е доста бройна, само че, вижте, това е формат, който всяка една от страните взема решение. Аз също съм с доста огромна делегация в Скопие и считам, че сериозността на съвещанието демонстрира, че и екипите откъм гърба са мобилизирани ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР