Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева призова колегите

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева призова колегите
Коментари Харесай

Захариева призова ЕС да се включи в прибирането на европейските туристи

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прикани сътрудниците си от Европейския съюз да обезпечат гладко прекосяване през вътрешните граници на всички европейски жители, които желаят да се приберат в родните си страни. Сред тях са стотици български жители. Това оповестиха от Министерството на външните работи.

Захариева насочи апела си по време на постоянното съвещание на Съвет „ Външни работи “, което се организира посредством видеоконферентна връзка.

„ Колеги, би трябвало да се водим от три правилото - единение, взаимност и съгласуваност. Не може жители на нашите страни, които желаят да се завърнат при фамилиите си, да бъдат блокирани с дни по вътрешните граници на Съюза. Освен за тях, би трябвало да бъдат обезпечени коридори и за бързо прекосяване на товарите, изключително когато става дума за хранителни артикули, медикаменти и медицински произведения “, съобщи Захариева.

Българският първи посланик прикани още делегациите на Европейския съюз по света да се включат интензивно в координацията по прибирането на европейските туристи, изключително в страните, където има малко дипломатически задачи на европейски страни. По данни на висшия представител Жозеп Борел близо 200 000 европейски жители, намиращи се в трети страни, се нуждаят от подпомагане да се завърнат.

Захариева посочи още потребността да се окаже поддръжка на страните от Западните Балкани в битката с ковид. Тя засегна и въпроса с нуждата от координирано опълчване на дезинформацията и подправените вести, свързани с разпространяването на ковид.

Министрите разискаха редица аспекти на рецесията с пандемията от COVID-19, измежду които взаимни дейности за превъзмогване на дефицита на здравно съоръжение и екипировка, в това число посредством обезпечаване на доставки от трети страни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР