Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева поздрави българската

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева поздрави българската
Коментари Харесай

Захариева поздрави българите в Барселона с предстоящото откриване на консулство

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева поздрави българската общественост в Барселона и благодари за нейната гражданска интензивност във връзка идното разкриване на щатно консулство в този испански град от 1 август.

,,Искам особено да ви благодаря за вашата гражданска интензивност, за това консулството в Барселона да бъде реалност и да проработи интензивно от 1 август тази година. Без тази гражданска интензивност ще бъде и по-трудно да запазим духа и близостта с родината тогава, когато живеем в чужбина'', декларира Екатерина Захариева във видео послание до българската общественост в Барселона. Външният ни министър акцентира, че откриването на консулството ще направи по-силна връзката на българите с родината им и ще облекчи административните услуги за сънародниците ни, живеещи в този испански град.

Видеобръщението беше излъчено по време на среща с българската общественост в Барселона на заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев. Той е на посещаване там в подготовка на откриването на новото консулство.

,,Защитата и грижата за българските жители зад граница е един от главните цели на българската външна политика. Поради тази причина държавното управление ще продължи интензивно да работи за възстановяване на взаимоотношението на българската страна с жителите, живеещи в чужбина”, съобщи пред българите Георг Георгиев. Той уточни, че точно по тази причина е взето и решението за разкриване на консулство в Барселона.

По време на срещата Георг Георгиев осведоми за периодите за разкриване на българското консулство и отговори на въпроси от присъстващите българските жители.

Консулството в Барселона ще има консулски окръг, обхващащ територията на самостоятелните области Каталуния и Арагон. По данни на Националния статистически институт на Кралство Испания към 2018 година в страната са регистрирани като непрекъснато живеещи 125 244 българи. От тях 11 239 души, или 9% от цялата българска диаспора в Испания, са в Каталуния. Годишно повече от 30 000 български туристи посещават Барселона.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР