Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изрази днес

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изрази днес
Коментари Харесай

Захариева се надява решението за името на Македония да бъде одобрено в Скопие и Атина

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изрази през днешния ден вяра решението по разногласието за името на Македония, реализирано сред македонския и гръцкия външен министър, да получи по-нататъшно утвърждение.

След края на днешното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по външни работи в Брюксел тя означи, че тази заран е провела дружно със своя австрийски сътрудник закуска с външните министри на Македония и на Гърция. Бяхме осведомени за напредъка на промените в Македония. Добрата вест, която чухме от министрите Никос Кодзиас и Никола Димитров е, че най-малко те са достигнали до взаимно кардинално единодушие по името и чакат техните министър председатели и държавни управления да одобрят, с цел да придвижат процеса напред, означи Захариева, представена от Българска телеграфна агенция.

Оставяме на тях да разгласят решението си за името. Мисля, че е положително и положително решение за всички страни в процеса, в това число и България, която има интерес за развиването на този въпрос, добави вицепремиерът.

Европейски Съюз остава твърдо зад нуклеарното съглашението с Иран, заяви още Захариева.

За страдание не мислим, че въобще е допустима смяна в позицията на Съединени американски щати за оставане в съглашението. Иран не желае да седне на една маса за договаряния с тях, добави тя. По нейните думи има две благоприятни условия - или съглашението с Техеран да бъде непокътнато, или да бъде прекъснато, с автоматизирано обновяване на нуклеарната стратегия на Иран.

Решението беше, че съглашението е извънредно значим дипломатически триумф, реализиран след дългогодишни договаряния. Имаме терзания за развиването на балистичната стратегия и за ролята на Иран в района, само че никой не желае Иран да продължи нуклеарната си стратегия, разясни Захариева. Тя уточни, че това съглашение е значимо за сигурността на Европа и света, а с цел да продължи Иран да го съблюдава, Техеран чака да види позитивно икономическо отражение.

Външните министри на Европейски Съюз през днешния ден още веднъж са удостоверили визията си, че не се обрисува друго решение по близкоизточния въпрос, с изключение на обособяването на Ерусалим като столица на две страни. България е на мнение, че би трябвало да водим непосредствен разговор с Израел, тъй като е значим наш сътрудник, без да крием терзанията си за напрежението в линията Газа, добави вицепремиерът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР