Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева
Коментари Харесай

Екатерина Захариева разговаря с новия външен министър на Република Северна Македония Буяр Османи

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на сложи въпроса за цялостното осъществяване на Договора за другарство, добросъседство и съдействие с Република Северна Македония пред новия министър на външните работи на страната Буяр Османи.

В телефонен диалог с Османи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на удостовери поредната поддръжка на България за европейската интеграция на Република Северна Македония и акцентира, че добросъседските връзки и спазването на Договора са основно изискване за напредъка по пътя към участието й в Европейския съюз.

„ По време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз положихме доста старания, с цел да върнем тематиката за разширението в дневния ред на Европейски Съюз, както и за решението за започването на договаряния за участие с Република Северна Македония и Република Албания. Както знаете, България постоянно е била и остава един от най-последователните поддръжници на европейската интеграция на Република Северна Македония, само че поддръжката ни не е безусловна “, акцентира министър Захариева.

Тя изрази вяра за допустимо най-скорошно възобновяване на работата на Смесената историческа комисия, която беше прекратена от страна на Скопие поради изборите. Външният ни министър акцентира, че работата на комисията не трябва да се политизира.

Министър Буяр Османи удостовери поддръжката за спазването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие с България и пое ангажимент да се запознае с опциите за възобновяване на работата на комисията. Той благодари за помощта от страната ни в изискванията на пандемията от ковид – както за репатрирането на хиляди жители на Република Северна Македония през територията на България, по този начин и за филантропичната помощ.

Двамата министри разискаха обстановката с разпространяването на Ковид-19, както и отрицателните последствия за жителите и бизнеса. Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на акцентира, че България застава твърдо зад основаване на общи критерии за надзор на вътрешните граници в Европейски Съюз в изискванията на пандемията и ще инициира спор за вземането на сходно решение от страна на Европейската комисия.

Тема на диалога бе и идната Среща на върха в границите на взаимното председателство на Берлинския развой за Западните Балкани през ноември в София.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР