Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов предлага промени в

...
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов предлага промени в
Коментари Харесай

Мерки срещу терористични рискове пред България

Вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов предлага промени в законите за образованието и за вероизповеданията. Мерките, съгласно него, би трябвало да са ориентирани против радикализацията на мюсюлманските общности в България. Каракачанов взе участие през днешния ден в конференцията " Тероризмът и електронните медии ", проведена от съветската Международна академия по телевизия и радио. За терористичните опасности пред България и Европа - вижте повече в репортажа на Цветана Кръстева и Недялко Данов.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов от обединението " Обединени патриоти " идната седмица ще внесе в Министерския съвет и в Народното събрание оферти за усилване на контрола върху финансирането на вероизповеданията, на преподавателите в ислямски учебни заведения и имамите в джамиите. Той дефинира ограниченията като належащи и дълготрайни.
Красимир Каракачанов, министър на защитата: " Първото нещо, което е, би трябвало да се лицензира висшия ислямски институт в България и той да образова фрагментите си по образователната система, одобрена от МОН. Второ - всеки един български жител, приключил някъде другаде, би трябвало да минава през лицензиране през министерството на образованието, с цел да получи правото да преподава. От къде накъде един набожен просветител ще пристигна от другия завършек на света и без ние да знаем какво тъкмо ще проповядва, ще го пуснем да цялостни главите на българските жители "
Каракачанов предлага настоящите имами също да бъдат подлагани на изпит дали преподават обичаен, а не краен ислям. Вицепремиерът разяснява, че в отчетите на българските спецслужби от дълго време има констатации за опасност за териториалната целокупност на България. Самият той счита, че съществува и риск от радикализация на ромите и на мюсюлманското население в региона на Родопите, в това число посредством финансиране от чужбина.
Красимир Каракачанов, министър на защитата: " Финансирането не идва непосредствено, финансират се фондации в страни - членки на Европейски Съюз с демократичен режим като Белгия и Холандия и оттова парите от тези " европейски фондации " се разпределят в страни като България, Македония, Косово, Албания, Босна и Херцоговина, целия район "
От основното мюфтийство приветстваха концепцията за регистрация на висшия ислямски институт, само че до момента в който не видят точните оферти на Каракачанов, са с запаси по въпроса за цялостно прекъсване на външното финансиране.

Пред Българска национална телевизия основният секретар Джелал Фаик разяснява, че от 20-те районни мюфтии до момента не са подавани сигнали за радикализация измежду мюсюлманското население.
Джелял Фаик, основен секретар на Главното мюфтийство: " Трябва да се каже, че не може да се стопира външното финансиране изцяло, до момента в който страната не поддържа вероизповеданията. "
На конференцията в София се срещаме и с един от най-авторитетните съветски специалисти по битката с тероризма, някогашен офицер от Федералната работа за сигурност - военачалник Александър Михайлов. Той не вижда директна терористична заплаха за България.
ген. Александър Михайлов, Съвет по външна и отбранителна политика: България не е подобен мощен турболентен фактор за Близкия изток, от където идват всички атентати. Затова сега считам, че малко или доста, България се намира в удобно положение, само че би трябвало да си даваме сметка, че тероризмът е плаваща субстанция, която може да се популяризира на всички места.
Според генерала провалите, които групировката " Ислямска страна " търпи в този момент в Сирия и Ирак, ще понижат терористичната опасност в Европа, само че не изцяло. Защото, както споделя той, казусът с тероризма и екстремизма е подвластен от положението на обществото и всичко зависи от умеенето да се вземат решение проблемите с политически и стопански средства.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР