Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и министърът на

...
Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и министърът на
Коментари Харесай

Министър Иванов: Хлябът е най-важен, имаме зърно за 2 години напред

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и министърът на земеделието доктор Иван Иванов участваха в съвещание на Консултативния съвет по зърното.

„ Наличностите в страната са задоволителни, имаме зърно за 2 години напред “, съобщи министър Асен Василев по време на съвета по зърното, в който взе присъединяване онлайн. По думите му, с цел да има непоклатимост на цените на питателните артикули, се подхващат много ефикасни ограничения.

„ Най-важната тематика е българското население да има задоволително снабдяване “, акцентира вицепремиерът.

„ Няма да позволим страната да остане без зърно. При създалата се обстановка, в Украйна, най-важно са хлябът и хлебните произведения. Нужно е да подсигуряваме продоволствената сигурност в идващите две години “, сподели министърът на земеделието доктор Иванов.

Според него главен фокус на съвещанието е да бъдат коментирани съответни ограничения, които да бъдат подхванати в къси периоди.

Д-р Иванов добави още, че се мисли за ограничения, които освен да са обезпечат потребностите на популацията, само че и да са в поддръжка на бизнеса.

Заместник-министър Иван Христанов изясни, че следва в къси периоди тематиката за продоволствената сигурност да бъде сложена на общо европейско равнище.

„ Проучваме опциите за закупуване на торове непосредствено от производител, като имаме желание да създадем ресурс “, осведоми аграрният заместник-министър. Той посочи, че по този метод ще сме готови, в случай че се стигне до далавера в стойностите.

Представителите на сектора показаха, че е значимо да се подсигуряват ресурси, като това може да стане със основаването на стратегически запас, само че при опция да не се попречва свободната търговия.

Членовете на съвета се сплотиха към тезата, че към този момент риск за продоволствената сигурност на популацията няма. Беше контрактувано да се води действен разговор.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР