Вицепремиерът Гроздан Караджов определи като напълно нереалистични амбициите в рамките

...
Вицепремиерът Гроздан Караджов определи като напълно нереалистични амбициите в рамките
Коментари Харесай

Вицепремиерът Караджов: Невъзможно е да се построи нито един мост на Дунав в рамките на мандата |

Вицепремиерът Гроздан Караджов дефинира като изцяло нереалистични упоритостите в границите на мандата на новото държавно управление да се построят 4-5 нови моста на река Дунав.

„ Аз не съм обещавал за четиригодишен период да стане нито един мост. Това е невероятно. В 4-годишен мандат може най-вече да стартира строителството на един или повече мостове ”, съобщи той пред Нова телевизия.

Според него шест години е минималният период и оптимистичен период, ако няма обжалвания, да се построят на един или повече мостове.

„ Смятам, че са преразчели опциите. Две години е единствено подготовката. Има и още един детайл, когато става въпрос за мост сред две страни - и другата би трябвало да удостовери и даде времеви график. Шест години е нещо супер оптимистично ”, добави Караджов.

В околните дни дружно с министъра на превоза Николай Събев той щял да беседва с румънския министър за построяването на втори мост при Русе.

" Никога не е било допустимо автомагистрала „ Хемус ” да бъде издигната до 2024 година ", сподели вицепремиерът.

Той нарече тези заявки „ предизборни обещания ” на предходните ръководещи.

„ Могло е да нарисуват „ Хемус ” до 2024 година Това се прави и сега, като работата в никакъв случай не е серпантина. Работата по проектирането също не е спирана. Първият сектор е съвсем подготвен. При секторите ” и 3: при 2 има потребност от преправка, тъй като е било планувано в началото да има тунел, който в този момент отпада - неприятно планиране. Затова той ще стане следващата година пролетта. Участък 3 - по същия метод - до края на годината ще бъде подготвен. Няма никакво значение по кое време ще станат 1, 2, 3, 4, 5, 6 сектори. Най-първата допустима практическа изгода за водачите ще бъде, когато се приключи „ Участък 6 ”, посочи министърът.

Според него при сектори 4 и 5 сектор има проблеми, тъй като земята към момента не е отчуждена.

" Там имаме планове, само че отчуждаване не е осъществено. Това са две години, които са проспани. Тези два сектора имат нелегално строителство. При тях нищо не се прави в този момент, тъй като се отчуждава. Първо би трябвало да стане това, след това да извадим позволение за градеж и трето - да минем през Народното събрание, където да се узакони осъщественото нелегално строителство ”, добави той.

Караджов уточни, че секторите 7 и 8 са по напълно ново трасе, тъй като там не може да се премине през ловно стопанство и има свлачищни процеси, които би трябвало да се заобиколят. Трасето ще се удължи с три километра и работата по тях стартира от нулата.

„ В момента А-то и Б-то на капиталовите планове е първо - планиране, второ - отчуждаване, трето - Оценка на въздействието върху околната среда, четвърто - строително позволение и чак тогава стартира градежът. Минимум две години лишават тези четири стъпки ”, безапелационен е районният министър. 

Караджов коментира и амбициозната стратегия за 3000 км пътища, които е планувано да бъдат до края на годината.

„ На уеб страницата на министерството сме разгласили всеки един от пътищата, за който имаме планова подготвеност и сега обсъждаме критериите, по които ще се проведат процедурите. Най-вече знаците, върху които ще измерваме качеството на направения ремонт. Това са изискванията, които ще сложим на изпълнителите. Досега такива не са слагани ”, изясни вицепремиерът.

На въпрос дали всички процедури и разтеглянето във времето няма да доведат до повишаване на пътищата, той отговори:

„ По заварените инхаус процедури разновидността, в който ги стопираме, скапваме договорите и вършим на ново почтени и честни процедури по Закон за обществените поръчки - значи най-малко с още две години закъснение, плюс заплащане на 15% наказателна клауза. ”
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР