Витрината на либералните реформи в Азия - Мианма, преболедува от

...
Витрината на либералните реформи в Азия - Мианма, преболедува от
Коментари Харесай

Какво бъдеще чака Мианма?

Витрината на демократичните промени в Азия - Мианма, прекара от народна власт и се връща към военната тирания, написа съветският в. "Комерсант ".

След десетгодишно гражданско ръководство в 60-милионната страна, ръководена от военни през по-голямата част от историята ѝ, още веднъж е на власт мощна ръка. След прелом отпред на Мианма застана командващият въоръжените сили Мин Аун Хлаин. Президентът, министър председателят и цялото управление на ръководещата Национална лига за народна власт (НЛД) са задържани, напомня изданието.

Превратът е предизвикателство за Съединени американски щати - той зачерта резултатите от рестартирането на двустранните връзки, стартирано от президента Барак Обама. Основната полза ще извлече Китай - той може да укрепи позициите си в Мианма, която има големи естествени запаси и отваря на Пекин стратегически изход към Индийския океан, акцентира "Комерсант ".

През последните месеци в Мианма внезапно разви интензивност Индия, която все по-последователно заема прозападна позиция, следвайки политиката на Съединени американски щати в границите на опълчването им с Китай, показва организация РЕГНУМ. В коментара се разказват по-специално транспортните планове на Делхи в Мианма - те обаче "започнали да буксуват ", изтласквани от планове на Пекин. Намесата на военните в политическия развой в Мианма значително затруднява взаимната индийско-американска игра в тази страна, което несъмнено е в полза на Китай, акцентира РЕГНУМ.

Военните в Мианма в действителност в никакъв случай не са се подчинявали на гражданските управляващи, по тази причина "сега в прочут смисъл се прояви политическата действителност, съществувала от самото начало ", цитира "Новая газета " коментар на Джон Сифтън от правозащитната организация "Хюман райтс уоч ".

Проблемът на страни като Мианма е този, че тя би трябвало да стои на два крайници. Тя няма по какъв начин да мине нито без НЛД, нито без въоръжените сили. За стабилно развиване на страната е нужен компромис сред двата лагера, декларира пред всекидневника Алексей Кириченко от съветския Институт за страните от Азия и Африка.

"Независимая газета " се пита дали Мианма няма още веднъж да бъде изолирана от западния свят, както бе десетилетия наред. Международното ѝ състояние напълно не бе ослепително и през ръководството на кабинета на Аун Сан Су Чжи. Последната към този момент не бе икона на демокрацията в очите на Запада, откакто отхвърли да осъди репресиите на военните против мюсюлманското малцинство рохинги. Най-малко 700 000 от тях бяха прогонени в прилежащ Бангладеш, припомня вестникът.

Активистът на мианмарското демократично придвижване Си Ту Тун, представен в материала, декларирал пред кореспонденти: Страната ни бе птица, която едвам се учеше да лети. Армията ѝ пречупи крилете.

"За Русия събитията в Мианма може даже да са добре пристигнали, написа "Известия ", припомняйки скорошно посещаване на съветския министър на защитата Сергей Шойгу при сътрудника му военачалник Хлаин. Страните се договориха Мианма да купи съветски зенитни комплекси, дронове и съвременни радиолокатори. По-рано Русия достави на Мианма значителен брой самолети МиГ-29, учебно-бойни Як-130, хеликоптери и друга техника ", се споделя в публикацията.

Западът може би отново ще изиска да наложи наказания против Мианма - тогава страната ще зависи от Русия и Китай в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Генералите надали ще се стремят към взаимозависимост единствено от Китай, ще им би трябвало и Русия. Това отваря благоприятни условия Мианма да прави дипломатически и политически отстъпки на Москва. Очаквам нови положителни оръжейни покупко-продажби, предвижда за "Известия " Михал Любина, политолог от Ягелонския университет в Краков.

"Ако Западът наложи наказания на Мианма, "руският бизнес, както и всеки различен, доста пъти ще си намерения, преди да стъпи в тази страна ", счита обаче ориенталистът Пьотър Козма, живеещ в Янгон, представен от "Взгляд ". А съгласно сътрудника му Василий Кашин Китай, Индия, Съединени американски щати и Русия ще заемат "изчаквателна позиция " по отношение на Мианма.

"Ситуацията дава на Мианма по-скоро удобни условия за развиване на връзки с всички играчи по едно и също време. През последните години страната води спокойна и самостоятелна политика, по тази причина не трябва да чакаме съществени промени ", споделя Кашин.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР