Витамин С, известен със своите имуностимулиращи свойства, получи значително научно

...
Витамин С, известен със своите имуностимулиращи свойства, получи значително научно
Коментари Харесай

Лесен начин за понижаване на кръвното: витамин С бори хипертонията

Витамин С, прочут със своите имуностимулиращи свойства, получи доста научно внимание заради евентуалните си изгоди при регулирането на кръвното налягане, един от най-важните индикатори за здравето. Високото кръвно налягане или хипертонията съставлява сериозна опасност за нашето тяло, причинявайки сърдечни болести и инсулт. Изследователите са проучили по какъв начин витамин С може да помогне за контролиране на това положение и са разгласили обещаващи резултати от изследването.

Кръвното налягане мери силата на кръвта, която удря стените на кръвоносните съдове, а хронично нарасналото кръвно налягане може да натовари съществено нашата сърдечно-съдова система. Витамин С или аскорбинова киселина, главно хранително вещество, получено от диета или добавки, заема централно място в проучването на учените, пише Knowridge. Витамин С, съдържащ се в цитрусовите плодове, ягодите и листните зеленчуци, е най-известен със своите антиоксидантни свойства, само че този път учените взеха решение да го изследват за резултата му върху кръвното налягане.

Изследванията показват, че приемането на витамин С може да понижи както систолното, по този начин и диастолното кръвно налягане в кратковременен проект и да помогне за попречване на сърдечни затруднения. Предложените механизми включват диуретичен резултат, който предизвиква отделянето на натрий и вода, облекчава напрежението върху стените на кръвоносните съдове и усъвършенства тяхната дарба за разширение, нужна за поддържане на равнищата на кръвното налягане. Едно важно проучване, оповестено в American Journal of Clinical Nutrition, сподели връзка сред високия банкет на витамин С и по-ниското кръвно налягане при по-възрастни хора, заради резултата му върху азотния оксид, който взе участие в съдовата релаксация.

Въпреки тези данни витамин С не може да размени обичайното лекуване на хипертония, а единствено го добавя. Д-р Джейн Йънг препоръчва да включите в диетата си храни, богати на витамин С, с цел да се възползвате от цялостните изгоди за здравето, в това число евентуално намаление на кръвното налягане, само че без да прекалявате с тях. За тези, които обмислят да одобряват добавки, е значимо да се съветват с вашия доктор, с цел да избегнат спорове с техните медикаменти.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР