Витамин D играя важна роля в много системи на тялото,

...
Витамин D играя важна роля в много системи на тялото,
Коментари Харесай

Как да разберете, че имате голям недостиг на витамин D в орг...

Витамин D играя значима роля в доста системи на тялото, в това число контрола на клетъчния напредък и имунния отговор. Тъй като веществото оказва помощ и за контролиране на количеството калций и фосфор в организма, то е от значително значение за поддържане на здрави кости, зъби и мускули. Витамин D участва естествено в доста малко храни и постоянно в прекомерно дребни дози, с цел да помогне на човек да задоволи ежедневните си потребности.

Според изследване от 2020 година 50% от международното население страда от дефицит на витамин D. Дефицитът е най -висок при възрастните хора и хората със затлъстяване. И макар че признаците на това положение постоянно са неразбираеми, човек може да ги открие по няколко съществени признака. Умора и мускулна уязвимост Тъй като витамин D е от основно значение за здравето на костите, неналичието на задоволително количество може да аргументи уязвимост в мускулите, което води до непрекъсната отмалялост, написа  struma.bg. Според изследване, оповестено в NLM, приема на спомагателни количества витамин D за 5 седмици доста облекчава това страдалчество. Болки в костите и ставите Витамин D може да усили костната маса и да предотврати загубата й, се споделя в изследователската публикация на PubMed. Лекарите предизвестяват, че в случай че болките в костите или ставите станат постоянни, би трябвало да се ревизират равнищата на витамин D в кръвта. Може би заболяването е резултат от развиването на ревматоиден артрит. Проучване от 2012 година откри, че дефицитът на витамин D е обвързван с нараснал риск от развиване на това положение.

Ако зарастването на рана лишава повече време от нормално, това може да е знак за ниско наличие на витамин D. Проучванията in vitro демонстрират, че витамин D играе значима роля в този развой, защото контролира растежните фактори на новата тъкан. Чести инфекции или болести Витамин D подкрепя имунната система – той играе ролята на благонадежден асистент при угнетяване на възпалителните процеси. Витаминът оказва помощ за попречване на инфекции на горните дихателни пътища. Приемането на витамин D може да бъде целесъобразно през есента и зимата. Важно е обаче да се консултирате с доктор, преди да употребявате добавки, с цел да получите съвет за вярната доза.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР