Витамин C е един от най-важните витамини за човешкия организъм.

...
Витамин C е един от най-важните витамини за човешкия организъм.
Коментари Харесай

Вълшебният витамин C – от какво количество се нуждае човешкият организъм на ден?

Витамин C е един от най-важните витамини за човешкия организъм. Витаминът взе участие в синтеза на колаген, виновен за костите и еластичността на кожата и капилярите, обезврежда рисковите свободни радикали и понижава риска от болести с простуден и вирусен темперамент. Той е мощен антиоксидант, който подтиква имунната система, работи позитивно на кожата, очите и сърдечно-съдовата система.


Витамин C е открит през 1932 година от унгарския химик Алберт Сент-Дьорди.

През 30-те години той работи в Сегедския университет, където с изключение на откритието на витамин C, обяснява за пръв път съставените елементи и реакциите на цикъла на Кребс. За тези открития през 1937 година получава Нобелова премия за физиология или медицина. С извличането на витамин С, Алберт Сент-Дьорди прави значимо изобретение. Витамин C се назовава и аскорбинова киселина или L-аскорбат. Той е водоразтворим витамин. Този витамин има превъзходен резултат върху човешкия организъм.

Дьорди изолира витамин C от лимонен сок. Доказано е, че витамин C е ефикасен при лекуването на скорбут. Скорбутът е заболяване, което се появява при дълготрайна липса на витамин C в организма и може да докара до кървене на венците, рухване на зъбите и други съществени здравословни проблеми.

Препоръчителният дневен банкет на витамин C за възрастни хора е сред 75 и 2000 мг. За да се възползвате оптимално от свойствата на витамин C, можете да го приемате под формата на хранителна добавка или посредством храната. Най-добрите източници на витамин C са плодовете и зеленчуците, измежду които най-голямо количество от него се открива в портокалите, лимоните, грейпфрут, ягодите, черните боровинки, киви, манго, ананас. Зеленчуците като червен и зелен пипер, броколи, карфиол, грах, спанак, картофи и други са богати на витамин C./БГНЕС

Тази публикация беше написана и благодарение на Изкуствен разсъдък, който редакцията на Агенция „ БГНЕС “ употребява.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР