Виталий Мански е един от най-известните руски и световни документалисти.

...
Виталий Мански е един от най-известните руски и световни документалисти.
Коментари Харесай

Документалистът на Горбачов и Путин: Ако не убият Навални, той ще стане президент на Русия

Виталий Мански е един от най-известните съветски и международни документалисти. Той е роден през 1963 година в Лвов, Украйна, тогава в рамките на Съюз на съветските социалистически републики. В професионалната си кариера режисира над 30 кино лентата, представяни на фестивали в целия свят и награждавани неведнъж.

През 2019 година Мански показва " Свидетелите на Путин ". Филмът се базира на документални фрагменти, снимани персонално от режисьора в дните и часовете преди Владимир Путин да бъде определен за президент. Първите му предизборни обиколки. Хората към него. Първите думи. Когато към момента може да бъде доближен. Ерата, когато си отива Елцин, акцентирайки го за собствен правоприемник.

Най-новият филм на Мански е за Михаил Горбачов, 89-годишният някогашен водач на Съветския съюз, приема в къщата си край Москва режисьора за един от най-съдбоносните си диалози. В центъра на диалога са промените, които той организира като партиен водач през 80-те години, рухването на Берлинската стена и последвалото раздробяване на руската империя.

Разговор на Виталий Мански със Светослав Иванов за скритите фрагменти и събития, които трансформираха света.

Защо Горбачов споделя във кино лентата, че живее в пъкъл?

Това е пъкълът на живота, когато т6ова, което си се опитал да направиш за хората, а те са го отказали – имам поради свободата, демокрацията, а най-много когато хората са се отвърнали от теб и формалната власт, която също до прочут смисъл съществува с помощта на теб, защото ти по някакъв метод си разрушил комунистическата империя, те „ назначава “ за основен провинен за всички несгоди и желаят отговорник за провалите и неуспехите, загубата на Варшавския контракт и разпада на Съюз на съветските социалистически републики. Да живееш в едно толкоз мощно негативно поле не е най-приятното нещо на света, а и не е заслужено, съответно за Михаил Горбачов.

Снимка: btvnovinite.bg Защо се стигна до такава степен да бъде апетитен за главния провинен, откакто дълги години беше апетитен за човек с голям принос за нещата, които изредихте – свободата и демокрацията?

Защото Русия просто смени своята идеология. Тя промени вектора на своето развиване. В днешно време Русия се формулира и оформя посредством словото на президента Путин, а той споделя, че „ разпада на Съюз на съветските социалистически републики е най-голямата покруса на XX век “. А в случай че има покруса, би трябвало да има виновници за тази покруса и хората, руснаците, биват облъчени посредством масмедиите с концепцията, че един човек е отговорен и това е Горбачов. Парадоксът на кино лентата се състои в това, че Горбачов е жив физически, а това, което се е опитал да направи в своята страна, е умряло. И ние виждаме остарелия, болния, немощния и от време на време не доста уверения в своите позиции човек, само че живият сега, в който страната се ръководи от един мощен, само че в същото време нежив човек.
Снимка: btvnovinite.bg
Ако би трябвало да го дефинирам, ще го кажа по този начин – аз към Горбачов се отнасям доста добре, тъй като при Горбачов имах вяра. Да, не живеехме доста добре и с цел да си нахраня децата, нощем бях разпоредник в киносалон, само че живеех с вяра и това беше благополучие. А при Путин няма никаква вяра.

Така стигаме до кино лентата " Свидетелите на Путин ". Това е филм с неповторими фрагменти от дните и месеците преди да бъде определен за президент и посочен за правоприемник от Борис Елцин. Как се озовахте до младия Путин тогава?

Като документалист ми беше доста забавно по какъв начин е устроена властта, по какъв начин е устроена системата на предаване на властта и бях задоволително разпознат документалист и властта беше заинтересувана от мен. Получи се един съвместен интерес. Аз желаех да попадна в това пространство и да фотографирам филм, а на властта ѝ беше забавно да ме употребява за своите потребности. За страдание, аз платих за своето влизане в това пространство с това, че частично бях употребен. И частично се явявам притежател на виновността, че някакви хора са дали своят вот за Путин, тъй като са видели моя филм за него. И в този филм беше показано, че Путин е индивидът, за който би трябвало да се гласоподава. Но от отдалеченост на времето мога да кажа отговорно, че дори да нямаше подобен филм, Путин отново щеше да стане президент, тъй като по този начин беше решила групата от политици, които управляваха страната.

Снимка: btvnovinite.bg Това са хората към Борис Елцин?

Да, в Русия има едно такова разбиране – „ семейство “. Не дословното семейство от роднините на Елцин, само че околните до него хора, в това число членове на фамилията, които схващат, че президентът Елцин е болен и не е в положение да отиде за трети мандат. Ако беше кадърен, щеше да промени конституцията и да ръководи до финален мирис. Но те решиха, че е нужно да се откри един подобен управител, който може да бъде надали не назначен от тях. И откриха Путин, направиха му връзка и му осигуриха една безапелационна победа на по този начин наречените „ избори “, тъй като в Русия, би трябвало да знаете, че там силата на властта е нещо извънредно съществено като мотив. Когато Елцин за три месеца преди края на своя мандат, в новогодишната нощ, подава оставка и назначава за президент Путин, и към този момент президентът Путин се явява на избори, това към този момент не са избори, това се назовава малко по-различно – в най-хубавия случай това е референдум, на който хората споделят: „ Добре, Путин - Путин “. И несъмнено, „ фамилията “, мисля, че даже в най-страшния си призрачен сън, не може да си показа, че те назначават на президентската позиция човек, който ще ръководи 36 години. А тъкмо подобен период си е сложил Путин в новата конституция, която той промени.

Все отново тогава, когато сте снимали „ Свидетелите на Путин “, сте го припознавали – това е била концепцията за „ подмладяване на властта “, имали сте някакви очаквания, че той ще е притежател на нещо ново. Властта ли промени него, или от промени властта, съгласно Вас?

Мисля, че на първо време той работеше за своите основатели беше методически техен проводник, с цел да заеме президентското кресло, само че когато го получи, той последователно, само че задоволително бързо стартира да внедрява своята виждани и своята роля като пре3зидент на Русия. По принцип, до неговото предопределение за президент, аз не го познавах. И това е един доста забавен случай, за разлика от Горбачов. Аз снимах кино лентата и редом с това се запознавах с индивида. В рамките на снимането на кино лентата, аз редом се разочаровах и се стараех да покажа това свое отчаяние в метода, по който фотографирам.
Снимка: btvnovinite.bg
Например, когато той безусловно в първата година от своето ръководство взима решението да върне руския химн и руския байрак в Русия, за мен това беше неизпълним проблем. По никакъв метод не можех да се съглася с това нещо. Именно затова се пробвах да разяснявам с него неговите позиции, а излизаше все едно, че спорим. В този миг аз се оказах единствени човек в първата година на неговото ръководство, който имаше право да поспори с него. А към този момент не мога да си показва такава сходна обстановка, в която някой може да опонира на Путин.

Но това алегорично връщане на руския химн след това повлече връщането на руската имперска идеология, както, несъмнено, и войната в Украйна и починалите хора в окопите от двете страни.

Къде се къса връзката сред съветския политически хайлайф сега и Запада? Къде бърка Москва и къде бърка, може би, Западът?

Мисля, че в недоверието на своите жители. В отсъствието на демократически институции, в това число в обновяването на властта. Пълното закриване на политическата конкуренция докара до това, че промяната на властта по постепенен път в Русия не е допустимо.

Снимка: btvnovinite.bg А къде бърка Западът във връзка с Русия?

Мисля, че Западът е извънредно доверчив, като допуска, че Русия играе по разпоредбите. Да кажем по този начин – метафорично: Западът играе с Русия баскетбол или футбол, до момента в който Русия играе със Запада на ръгби.

Какво ще се случи с Алексей Навални, съгласно Вас?

Ако не го убият, ще стане президент.

Обикновено задавам този въпрос на българските си посетители, само че ще ми е забавно да чуя Вашия отговор: Коя е обичаната Ви дума в съветския език?

На всеки език обичаната ми дума е независимост.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР