Виталий Кропман, От началото на войната срещу Украйна Русия неведнъж

...
Виталий Кропман, От началото на войната срещу Украйна Русия неведнъж
Коментари Харесай

Кой насочва ракетните удари по цивилни цели в Украйна

Виталий Кропман,

От началото на войната против Украйна Русия нееднократно е заявявала, че нанася удари с високоточно оръжие само и единствено по военни обекти. В реалност обаче жертви на бомбардировките стават стотици цивилни жители, като да вземем за пример в центъра на Виница или на гарата в Краматорск.

Тези удари по невоенни цели в Украйна свидетелстват, че ракетите или " не са следвали авансово програмираната траектория на полета, или данните за определянето на задачата не са били достоверни, или пък същинската цел е било точно унищожаването на мирното население ", се споделя в следствието " Убийци от отдалеченост. Кой и по какъв начин насочва управляемите ракети към украински цивилен обекти ", оповестено от проверяващи публицисти от " Инсайдер ", " Белингкат " и " Шпигел ". 

Какво разкрива следствието?

В рамките на траяло шест месеца следствие публицистите са съумели да разкрият секретна група от десетки военни инженери с обучение и професионална подготовка в региона на програмирането на траекториите на ракетите. Именно офицерите от тези група се занимавали с програмирането на полетните траектории на управляемите ракети, считат проверяващите публицисти.

Групата работи към големия Главен изчислителен център (ГИЦ) на съветските въоръжени сили от две места - от щаб-квартирата на Министерството на защитата в Москва и от щаб-квартирата на Главното адмиралтейство в Санкт Петербург. Офицерите, включени в тази група, са се обучавали във Военната академия на ракетните войски със стратегическо предопределение в Балашиха край Москва и във Военноморския инженерен институт край Санкт Петербург.

Как са били разпознати членовете на групата?

Участниците в следствието са анализирали данните на хиляди приключили тези образователни заведения, употребявайки открита информация и бази данни. „ Установихме, че част от хората са записвали в телефонните си указатели своите другари под имена като Андрей ГИЦ ", споделя ръководителят на " Белингкат " Христо Грозев пред Дъждовни води.

По неговите думи програмата, която проучва по какъв начин са записани хората в непознатите телефонни указатели е помогнала да се намерят " информация и имена на доста засекретени обекти в границите на ФСБ, ГРУ и така нататък ", тъй като с колкото и секретна активност да се занимава някой, приятелите му и сътрудниците в множеството случаи знаят за това.

Как групата офицери е била обвързвана с ракетните удари?

И този път проверяващите са употребявали същия способ, както при разкриването на екипа, който отравя Алексей Навални. След появяването на версията за връзка на Главния изчислителен център на съветските въоръжени сили с насочването на ракетите, публицистите купили данни за телефонните контакти на лицата, за които се предполагало, че насочват ракетите, и на тяхното управление.

" Макар в множеството страни този способ да би бил неосъществим, съветският черен пазар на данни в последните години оказа помощ на публицисти и деятели да правят доста значими следствия за военните и за секретните служби в страната ", се отбелязва в следствието. Анализът на метаданните посочил, че контактите сред офицерите от групата и техните началници зачестявали директно преди доста от известните случаи на ракетни обстрели на Украйна, при които " са починали стотици хора, а милиони са останали без достъп до електричество и отопление ".

Разследващите стигат до извода, че групата се състои от три екипа, всеки от които програмира траекториите на полетите на съответен вид ракети: с морско, наземно и въздушно базиране. От текста на следствието обаче не излиза наяве на какво съображение създателите са създали разделянето по екипи.

Един въпрос остава без отговор

Разследването не дава отговор на главния въпрос, с който в действителност и стартира. Дали ударите по цивилен цели са в следствие от механически недостатъци на ракетите, от некачествена разследваща информация или пък офанзивите по цивилно население са умишлени. Разследващите не са могли да намерят и отговор на въпроса дали офицерите от тази група са разбирали какви обекти нападат програмираните от тях ракети. " Мисля, че са им давали приблизителни координати с относителна акуратност и инструкции: " Ракетата би трябвало да удари там ". Те е трябвало да са наясно с релефа на местността, с приблизителното разположение на оборудванията на украинската противовъздушна защита и на тази база е трябвало да бъдат избрани маршрутите. А оттова нататък те просто не биха могли да знаят какво става с ракетите ", разяснява пред Дъждовни води анализаторът Кирил Михайлов.
Защо е скъпо това следствие?

Хората, които програмират, въпреки и по заповед на своето управление, траекториите на ракети за удари по обекти на гражданската инфраструктура, са военни нарушители, се акцентира в следствието. Военните програмисти " стават съществени настоящи лица, позволяващи на Путин да води нападателната си война. Тяхната анонимност им придава възприятието за безотговорност и им разрешава да не усещат персонална отговорност за убийството на десетки мирни поданици. Това следствие е призвано да ги лиши от това възприятие ", означават от " Инсайдер ", " Белингкат " и " Шпигел ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР