Виталий Дмитриевич Бутерин, 27-годишният роден в Русия програмист, създава ethereum

...
Виталий Дмитриевич Бутерин, 27-годишният роден в Русия програмист, създава ethereum
Коментари Харесай

27-годишният създател на Ethereum вече е милиардер

Виталий Дмитриевич Бутерин, 27-годишният роден в Русия програмист, основава ethereum през 2013 година, когато е на едвам 19 години. Криптовалутата е пусната през 2015 година, а самият Бутерин има 333 500 ether в обществения си портфейл. Ако умножим токените по рекордната цена от към $3 500, която бе достигната по-рано тази седмица, и разбираме, че Бутерин към този момент е милиардер, написа CNN.

Програмистът, който от 21 години живее в Канада, навлиза в криптосвета още в самото му начало и през 2012 година основава списанието Bitcoin Magazine. През 2013 година той разгласява Бялата книга, с която предлага основаването на Ethereum.

Две години по-късно печели $100 хиляди от Thiel Fellowship на милиардера Питър Тийл за младежи, " които желаят да основат нещо, а не просто да стоят в класната стая ". И напуща университета.

Цената на ether се учетвори през 2021 година, а криптовалутата е втората най-голяма по пазарна капитализация и доближава към половината от тази на bitcoin. Според CoinMarketCap тя е малко под $400 милиарда Макар че вложителите продават и купуват хиляди разнообразни криптовалути, ether и bitcoin дават отговор за съвсем две трети от целия криптопазар, който се прави оценка на $2,36 трлн.

Част от зашеметяващото повишаване на ether през 2021 година е фактът, че с помощта на нея вложителите могат да купуват и NFT.

Между bitcoin и ethereum има забележителна разлика — до момента в който ethereum е блокчейн като bitcoin, разликата е, че криптовалутата на Бутерин може да бъде програмирана и върху нея да бъдат създавани " умни контракти ", които валидират съглашения. Може да се каже, че въз основата на ethereum могат да бъдат писани приложения, както те се пишат за iOS или Android.

Според WSJ през първите четири месеца на 2021 година са основани 7 млн. нови сметки, които държат ether, а общият им брой към този момент е над 55 млн. Общите преводи доближават $1,5 трлн.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР