Висшият съвет за радио и телевизия (РТЮК) в Турция обяви,

...
Висшият съвет за радио и телевизия (РТЮК) в Турция обяви,
Коментари Харесай

След Путин: Ердоган спира тока на Дойче веле

Висшият съвет за радио и телевизия (РТЮК) в Турция разгласи, че " Дойче веле " и още две непознати медии би трябвало да получат позволение за работа или достъпът до платформите им ще бъде блокиран, заяви в сряда член на Съвета, представен от Ройтерс.

Решението идва единствено дни, откакто и Русия дръпна шалтера на медията.

Според данните три задгранични медии имат 72 часа, с цел да получат лиценз за работа, в противоположен случай достъпът до платформите им ще бъде блокиран.

Илхан Ташчъ, член на РТЮК, който е и народен представител от опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП), подлага на критика решението на Съвета за искане на лиценз за уеб страниците на турски език на Дойче веле (Deutsche Welle), Гласът на Америка (Voice of America) и Евронюз (Euronews). Той уточни, че това е следващо посягане върху свободата на медиите в Турция.

Взето бе решение с болшинство от гласовете, че се дават 72 часа на уеб страниците amerikaninsesi.com, dw.com/tr, и tr.euronews.com да получат лицензи, написа в Туитър Ташчъ, който е един от деветимата членове на Висшия съвет на РТЮК.

Повечето членове на Висшия съвет за радио и телевизия са от ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР).

През последните години Турция предприе стъпки за усилване на надзора над медиите, като даде на РТЮК опция за огромен надзор над цялото онлайн наличие, което може също по този начин да бъде премахвано.

Ташчъ уточни, че същинската цел на РТЮК е надзор на свободата на медиите, написа marica.bg.

Западните съдружници и правозащитните организации упрекват държавното управление на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, че употребява опита за прелом през 2016 година като предлог за заглушаване на инакомислието. Правителството отхвърля тези изказвания, като декларира, че тези ограничения са нужни поради заканите за сигурността, с които се сблъсква Турция, отбелязва Ройтерс.

По време на близо 20-годишното си ръководство Ердоган постоянно е подлагал на критика медийното наличие, което не съответствува с консервативните ислямски полезности.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР