Висшият съдебен съвет (ВСС) ще гледа в четвъртък искането на

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) ще гледа в четвъртък искането на
Коментари Харесай

ВСС решава за освобождаването на Иван Гешев в четвъртък

Висшият правосъден съвет (ВСС) ще гледа в четвъртък настояването на шестима кадровици от Прокурорската гилдия за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев. Това излиза наяве от дневния ред на пленума, който беше оповестен в уеб страницата на съвета. Заседанието е планувано от правосъдния министър Крум Зарков, който ръководи кадровия орган.

На 12 май шестима членове на Прокурорската гилдия – Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Георги Кузманов, Йордан Стоев и Огнян Дамянов внесоха предложение за освобождението на Гешев с аргумента, че е нарушил служебните си отговорности. Според тях това станало като наредил на зам.-шефа на следствието Ясен Тодоров да заведе израелски експерт по контратероризъм на мястото на атентата против основния прокурор.

Самият Гешев споделя, че не ги е нарушил, тъй като по това време бил в отпуск и бил делегирал функционалностите на основен прокурор на заместника си Борислав Сарафов.

Не е ясно обаче дали кадровият орган няма да отсрочи гледането на настояването за друга дата, тъй като в това време бе импортирано второ искане за премахване на Иван Гешев. То беше от същите кадровици. Новият претекст е, че е нарушил етичния кодекс на магистратите, наричайки политиците „ отпадък “.

Миналия четвъртък шефът на Върховен административен съд Георги Чолаков предложи да се съблюдава практиката при предходното гледане на искане за освобождение на Гешев предходната година. Тогава кадровиците в едно съвещание дебатираха по предложенията на някогашните правосъдни министри Янаки Стоилов и Надежда Йорданова.

Междувременно пък Гешев попита Конституционен съд дали може Висш съдебен съвет, който е с изминал мандат, да го освобождава от служба.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР