Висшият съдебен съвет (ВСС) подкрепи декларацията на прокуратурата, оповестена заради

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) подкрепи декларацията на прокуратурата, оповестена заради
Коментари Харесай

Съдиите масово не подкрепиха Иван Гешев – заради демагогия, лицемерие и неутралитет, но ВСС го подкрепи

Висшият правосъден съвет (ВСС) поддържа декларацията на прокуратурата, оповестена поради изказванието на президента Румен Радев, че мафията е превзела прокуратурата. Декларацията в този момент беше „ преименувана ” на позиция – другояче тя е оповестена на уеб страницата на Висш съдебен съвет, ТУК!
Гласуването се раздели по следния метод – 12 души бяха „ за ”, 5 бяха " срещу ".
Не желаеме да бъде атакувана прокуратурата или атакувана която и да е институция в България. Смятаме, че е редно Висш съдебен съвет да изрази позиция по 3 въпроса – връзката сред институциите, господство на правото и съблюдаване на Конституцията по отношение на разделянето на управляващите. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев, който не гласоподава. „ Не може всички проблеми на страната да се трансферират на правосъдната власт ”, добави той.
" Това, което се предлага, е малко надменно и безочливо. Ситуацията е основана от господин Гешев – в този момент ни приканва към институционален разговор, който той сътвори предпоставките да не съществува ", възмути се ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Той подсети, че при процедурата за избор, Гешев намерено е заплашил член на Висш съдебен съвет – припомнете си случая ТУК, както и реакцията на Иван Гешев. Панов даде и още образци – за случая " Десислава Иванчева " и показния ѝ арест, както и че при избора на Гешев " някои сътрудници " са предизвестили за държанието на Гешев – припомнете си ТУК!
" Каза ли нещо ново президентът – нещо, което не знаете? Че прокуратурата се е трансформирала в бухалка и чадър. Ако някой показва пренебрежение към институциите, то това е точно основният прокурор Иван Гешев ", заключи Панов.
Бих подкрепила такава декларация, в случай че не беше по този съответен мотив и толкоз извадена от подтекста, съобщи арбитър Атанаска Дишева, една от малцината, които не поддържаха кандидатурата на Гешев за обвинител номер едно. Именно с нея Гешев намерено влезе в спор по време на процедурата за избора му във Висш съдебен съвет.
Дишева добави и, че би трябвало да се съблюдават правилата, за които приказва Гешев, само че и че наподобява като че ли основният прокурор желае това да се отнася за всички други, само че не и за него. Според нея, делата подсказвали друго, друго от декларацията и на Прокурорската гилдия, която в този момент беше преобразувана в присъда. " Как се разяснява общественото изнасяна на определени доказателства от едно досъдебно произвеждане ", гласеше един от доста въпроси на Дишева за дейностите на прокуратурата и Гешев – особено имаше питания за СРС, свързани с президента. Съгласна съм с всяка дума от тази позиция, само че това е гола измама, заключи Дишева.
На същото мнение като Дишева беше и арбитър Красимир Шекерджиев, който също не беше склонен Гешев да става основен прокурор, само че самият Гешев неколкократно разгласи обществено, че почита позицията на Шекерджиев за избора му, тъй като била кардинална. Шекерджиев, както и арбитър Олга Керелска, която също не поддържа кандидатурата на Гешев за основен прокурор предходната есен, попитаха за какво би трябвало да има институционална поддръжка по принцип, въпреки че Шекерджиев повече посочи друга теза – че съдиите не трябвало да се замесват в работите на прокуратурата. Тази декларация е да подкрепим дейностите на основния прокурор, а не по принцип да подкрепим върховенството на закона, счита Керелска. " Както болшинството български жители, не поддържам дейностите на основния прокурор. Считам, че с неговите дейности той нарушава върховенството на закона, нарушава правилото за невиновност до изговаряне на присъда, че в последна сметка всеки ден обществото се занимава със SMS-и и извадки от СРС-та ", акцентира Керелска, която посочи, че " в доста случаи " извадени по този начин имена на очевидци по-късно провалят правосъдния развой.
Керелска сподели и, че при митингите против избора на Гешев хората били малко, само че в този момент не било по този начин. И видя потребност като съдии и магистрати членовете на Висш съдебен съвет да защитят Конституцията. " Защо се стига до тази борба (между институциите) – тъй като не може месеци наред да се показва цялостен непукизъм за възприятията на обществото. И в един миг – институционална поддръжка ", прочувствено съобщи арбитър Керелска. Тя заключи, че в случай че Висш съдебен съвет продължава по този начин, отношението към Висш съдебен съвет като парламент на правосъдната власт ще си остане отрицателно.
Говорителят на Съдийската гилдия арбитър Цветинка Пашкунова акцентира, че единствено при обективност, в това число на прокуратурата, правосъдната власт е законна. И добави, че ще поддържа позицията на Съдийската гилдия за неутралитет по въпроса т.е. гласоподава срещу. Само по този начин можело да се опази общественият мир. На същото мнение беше и различен арбитър – Боряна Димитрова.
Всъщност имаше единствено един представител на съдиите, който поддържа позицията на прокуратурата, въпреки че съдиите се разделиха на две – такива, които намерено подлагаха на критика Иван Гешев и такива, които се скриха зад думата " неутралитет ". Подкрепящият беше ръководителят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, който от дълго време поддържа позиции на прокуратурата. Показателно е, че Лозан Панов изиска да се разграничат прокуратурата и Гешев – " този, който хвърли тиня, в този момент не желае да се хвърля тиня ". Председателят на Върховен касационен съд изиска Висш съдебен съвет " да не се трансформира в придатък на основния прокурор ".
Представителят на Прокурорската гилдия Калина Чапкънова-Кючукова застъпи тезата, че в случай че съдиите желали поддръжка за кардинални положения, прокурорите щели да поддържат. Сега обаче не ставало въпрос за поддръжка на държавното обвиняване от Висш съдебен съвет. В същия дух се изрече и прокурор Георги Кузманов, съгласно който желанието на всички прокурори да не бъде хвърляна тиня върху всички в прокуратурата. Той съобщи, че при съответни данни против магистрат щяло да има обективно следствие, само че на никой не му е прелестно да се дават общи квалификации.
Представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев в резюме съобщи, че поддържа позицията на прокуратурата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР