Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да излъчи представители на българската

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да излъчи представители на българската
Коментари Харесай

ВСС отказа магистрати да участват в международна комисия за руските престъпления в Украйна

Висшият правосъден съвет (ВСС) отхвърли да излъчи представители на българската правосъдна власт за присъединяване в Международна комисия за документиране и определяне на съветските закононарушения на територията на Украйна. Покана за това е била получена от Полша, само че Висш съдебен съвет единомислещо я одобри единствено за сведение като счете, че не е оправдано да взе участие в комисията, съобщи.

На 5 април Министерството на външните работи на Полша изпрати нота до всички дипломатически задачи и интернационалните организации в страната, с която ги уведоми, че по самодейност на министър-председателя Матеуш Моравецки ще бъде основана Международна комисия, която да документира и откри съветските закононарушения на територията на Украйна, в частност в Буча, Ирпен, Гостомел, Мотизин, при нужда и на други места.

Идеята е във въпросната комисия да бъдат включени лекари, експерти по правосъдна медицина, патолози, адвокати, прокурори, полицейски чиновници, криминалисти и други специалисти. Комисията ще работи на територията на Украйна в съдействие с украинските управляващи. Очаква се тя да изготви отчет, който да бъде показан обществено. Посолството на Полша у нас е изпратило информация за това до министерствата на външните работи и на правораздаването с молба българските управляващи да излъчат представители в състава на комисията.

Министерството на правораздаването на собствен ред е уведомило с писмо Висш съдебен съвет, в което споделя, че в случай че кадровиците преценяват, че в състава на Международната комисия могат да бъдат включени представители на правосъдната власт, навреме да бъде известено. На съвещанието на Висш съдебен съвет през вчерашния ден беше посочено единствено, че е получена информация от Полша за основаването на Международна комисия за военните закононарушения в Украйна, без повече детайлности.

Бяха препоръчани два разновидността на решение. Първият беше писмото да се одобри за сведение като се счете, че е нецелесъобразно в състава на Международната комисия за документиране и определяне на съветските закононарушения на територията на Украйна да бъдат определяни за присъединяване представители на правосъдната власт. Вторият вид предвиждаше, че Висш съдебен съвет показва кардинално единодушие за присъединяване в комисията, като изпраща информацията на ръководителя на Върховния касационен съд Галина Захарова и основния прокурор Иван Гешев с молба да дефинират съдии и прокурори за включване в състава. Без спор Висш съдебен съвет единомислещо поддържа първия вид за решение.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР